4H-klubbar

Det är i 4H-klubben du är med om huvudsaken av 4H:s verksamhet. Du bestämmer själv tillsammans med de andra medlemmarna i klubben vad ni ska göra i just er klubb. Din favoritaktivitet i 4H kan bli allt från att virka mössor till att spela teater eller hämta hem fåren från hagen på 4H-gården. Som du förstår är det ganska fritt vad man kan göra i 4H. Det som ändå är likt mellan olika 4H-klubbar är gemenskapen och att man vill lär sig nya saker.

Klubben är basen i 4H:s föreningsdemokrati. Där utses en styrelse av medlemmarna på årsmötet enligt traditionella demokratiska former. Det som är viktigt när du sitter i styrelsen är att du är intresserad av att planera och utföra klubbens verksamhet. Erfarenheterna från att ha suttit med i en klubbstyrelse har man ofta nytta av i andra sammanhang i skolan eller när man ska söka jobb.

 

Starta 4H-klubb

Vill du starta en egen 4H-klubb? I dokumenten nedan får du en guidning genom processen och det finns även mer information att hitta här i Medlemshandbokens olika dokument.

Om er klubb kommer att bedriva verksamhet där ni behöver starta bankgiro, bankkonto eller plusgiro behöver ni också fylla i “Ansökan om organisationsnummer för ideell förening” som ni hittar på Skatteverkets hemsida. Läs mer om ifall ni ens behöver registrera er hos skatteverket här först –>