Personen bakom komikern

ALMAB_Appelquist_013_web
Kristoffer med sin berömda tänkarmin. “Folk tror ofta att jag är arg, men jag ser ut såhär när jag tänker, funderar och koncentrerar mig”, berättar han. Foto: Alma Bengtsson

 

Kristoffer Appelquist har medverkat i otaliga tv-satsningar, åkt land och rike runt i sin roll som komiker. Han uppfattas ofta som arg, sträng- ja, nästan lite läskig. Hur är egentligen personen bakom komikern?

Kristoffer Appelquist kommer promenerande nedför backen som leder till Eolshälls 4H-gård i Stockholm. 4H-teamet välkomnar honom och vi skakar av oss den värsta nervositeten. Han utstrålar trygghet och vänlighet. Vi alla pustar ut. Han är inte läskig.

Kristoffer har utan att tveka sagt ja till att medverka i en intervju i Klöverbladet och att delta i en klassisk 4H-utmaning. Vi börjar ute hos djuren. Det snöar och är kallt. Men vi har jätteroligt tillsammans och han klarar utmaningarna riktigt bra.
 – Det är häftigt att se hur djur kan få ha det. Jag menar, här har de det ju verkligen bra på riktigt, säger han vid upprepade tillfällen.

“Jag var kass i skolan. Jag bråkade och stökade. Jag fick gå i en OBS-klass. En specialklass för oss problembarn”

Efter rundvandringen sätter vi oss i 4H-gårdens kök för att prata mer. Vi pratar om barn och ungdomar. Kristoffer öppnar upp.
   – Jag var kass i skolan. Jag bråkade och stökade. Jag fick gå i en OBS-klass. En specialklass för oss problembarn, berättar han med en underton av irritation. Av förståeliga skäl gillade han inte att bli stämplad som problembarn av vuxenvärlden.

Det är klart jag är sur på ignoranta vuxna. Ingen frågade mig någonsin vad jag behövde. Jag trodde länge att jag var dum, konstaterar han.

“Det är klart jag är sur på ignoranta vuxna. Ingen frågade mig någonsin vad jag behövde. Jag trodde länge att jag var dum”

ALMAB_Appelquist_005_web

Foto: Alma Bengtsson

Efter att ha medverkat i en del sociala insatser under uppväxten hamnade Kristoffer på en teater.
Där började jag som ljuskille. Det var intressant men någonstans inte riktigt det jag ville ha. Jag drömde ju om ett stabilt jobb, en stabil tillvaro. Ett så kallat ”riktigt jobb”, berättar han.

Han tog klivet tillbaka till skolbänken, studerade på Komvux och sedan vidare på universitetsnivå.
 – Jag gjorde det bra. Jag är sjukt stolt. Jag insåg att jag inte alls var dum. Jag behövde bara pauser för att lära. För att bearbeta det jag tagit in. Promenader var ett bra sätt, till exempel.

Ett jobb med tydliga rutiner, utan överraskningar, var det han trodde att han ville ha. 
- Jag ville ha ett 9-17 jobb. Något tryggt för pensionen. Jag tog mig dit. Jag fick ett kommunalt jobb. Men det gick inte. Jag fixade inte att allt tog sådan tid. Jag vill ha kort väg från tanke till handling, menar han.

Han var tvungen att tänka om. Och efter hand ledde det till en strålande karriär som komiker.
 – Jag kom över ett klipp med komikern Eddie Izzard och beställde hans film på posten, berättar Kristoffer.

“Utanför scenen känner jag mig ofta osäker. Som den ovana kusinen från landet som kommer till staden liksom”

Den brittiska komikern och skådespelaren var en av dem som fick honom att våga satsa.
 – Han hade exakt samma humor som jag. Och det var liksom så det började. Jag har alltid varit klassens clown. Jag visste att jag kunde skämta liksom. Det var ett skydd och en roll jag använt mig av under hela uppväxten. Nu har jag jobbat som komiker i 12 år. Jag är helt klart tryggare på scenen än utanför. Att vara komiker är ju min identitet, säger Kristoffer och lägger snabbt till:
- Utanför scenen känner jag mig ofta osäker. Som den ovana kusinen från landet som kommer till staden liksom. 

Han minns tillbaka på tiden som helt ny i komiker-branschen.
- Då var det ju lite läskigt. Man tänkte mycket. Men man lär sig hela tiden. Man får träna. Små steg, små delmål som man tar sig igenom. Jag menar, varje delmål man klarar är ju något skitstort, säger han och ler.

Vi ställer frågan om han får utstå mycket kritik för sina skämt.
- Nej, det drabbar mig inte så mycket. Det är mer att jag drabbar andra. Jag är supertydlig med mina värderingar och tycker att man ska få skämta om allt. Inget ska vara förbjudet. Ofta skämtar jag ju om andras fördomar, så snarare får folk sig en tankeställare om vad de själva tycker och känner, säger han.

“… Det är mer att jag drabbar andra. Jag är supertydlig med mina värderingar och tycker att man ska få skämta om allt. Inget ska vara förbjudet. Ofta skämtar jag ju om andras fördomar, så snarare får folk sig en tankeställare om vad de själva tycker och känner”

Drömmer du som läser om att bli komiker? Här kommer några enkla råd.
- Fråga inte andra om vad som är roligt eller inte. Gå på din egen känsla. Och omge dig med folk som peppar, menar Kristoffer.

- Sätt också upp rimliga mål och fira dem längs vägen. Du kan börja från noll. Sätt upp målet att våga stå på scen framför en publik. Nästa mål kan vara att våga dra ett skämt. Sen bygger du vidare utifrån det. Skriv egna skämt, fundera över när i skämten publiken kan skratta och testa det. Fick man sedan reaktionerna man förväntade sig är det ju skitbra, säger han.

ALMAB_Appelquist_006_web

Elin Elander, från 4H:s riksförbundskansli, hade glömt sin mössa hemma. Kristoffer lånade gladeligen ut sin mössa under rundvandringen ute hos djuren. Foto: Alma Bengtsson

Kristoffer lever som han lär. Han drömmer om att segla över en ocean.
 – Jag har teckningar från när jag var typ fem år gammal där jag ritat att jag ska segla över Atlanten. Jag ska göra det en dag. Det är mitt mål, berättar han och fortsätter:

- Alltså, det är bara att börja. Köp en båt på Blocket. Det finns båtar för typ 3000 kronor. Du måste inte vara svinrik för att lära dig segla. Jag började så för tio år sen. Sen har jag satt upp fler och fler mål. Ta tag i drömmarna säger jag bara!

Kristoffer ger två slutliga råd innan vi måste skiljas åt efter närmare tre timmar tillsammans.
- Glöm inte att vara stolt över alla steg framåt och jämför dig inte med andra.

När Kristoffer lämnar oss har vi alla en varm känsla i kroppen. Han har talat gott om 4H och verksamheten, vi känner oss stolta och redo att fortsätta arbetet för en god samhällsutveckling. Kristoffer fortsätter med det samma i andra forum, med andra verktyg. Men det finns ett gemensamt mål- att göra det bästa bättre ändå.