Vi firar 100 år!

KALLELSE TILL EXTRASTÄMMA

EXTRASTÄMMA_KLOVERBLADER

Riksförbundet Sveriges 4H hälsar alla ombud och intresserade välkomna till extrastämma den 25 november 2018 på Engelbrektsskolan i Stockholm.

När? 25 november 2018

Plats: Engelbrektsskolan, Valhallavägen 76, 114 27 Stockholm. Följ skyltning från huvudentrén. 

Tider: Förtroenderådet samlas 08.30. Stämman startar 13.00 för övriga ombud. Stämman avslutas klockan 17.00.

 

Boende

Ombud som behöver övernatta står själva för bokning och kostnader gällande boende.

Resa

Varje ombud ansvarar själv för att ta sig till stämman på ett så kostnadseffektivt och miljövänligt sätt som möjligt.

Närmaste tågstation: Stockholm Central

Närmaste tunnelbanestation: Tekniska högskolan, från perrongen tar du uppgången mot Roslagsbanan och när du kommit upp för rulltrapporna är det gången mot höger förbi T-snabben som gäller.

För alternativa resvägar hänvisar vi till SL:s reseplanerare.

Ombud erhåller ersättning för resa och fri kost i samband med extrastämman 25 november. Inga traktamenten utgår.

Reseersättning utgår för resekostnader som överstiger 1000 kr, detta innebär att om dina tågresor till stämman kostar 1400 kr utgår reseersättning om 400 kr.

När du bokar dina biljetter, vänligen ta hänsyn till de mötestider som är bestämda.

Vid resa nattetid erhålls sovvagnsbiljett. Bilresor mellan bostad och avresestation/flygplats ersätts med 1:85 kr per km. För de som åker till stämman i egen bil eller med flyg, utgår ersättning endast enligt 2:a klass järnväg eller enligt lägsta totala förrättningskostnad.

Den fullständiga kallelsen med stämmohandlingar finns att ladda på www.4h.se/dokument under rubriken Stämmohandlingar extra stämma 2018.

Anmälan

Stämmoombud ombeds anmäla sig senast tisdag den 13 november till info@4h.se. Ange länstillhörighet och kostpreferenser.

Fler frågor?

Välkommen att kontakta riksförbundskansliet för mer information.

Riksförbundet Sveriges 4H

0150-503 80

info@4h.se

INFORMATION RIKSFÖRBUNDSSTÄMMAN 2018

Vem är kallad till riksförbundsstämman?

Ombud – Du som av ditt länsförbunds-/distrikt valts ut som ombud till riksförbundsstämman.
Förtroenderådet – Du som valts att representera ditt länsförbund/distrikt på förtroenderådet.
Riksförbundsstyrelsen – Du som sitter med i riksförbundsstyrelsen.

Länsförbunds-/distrikt ska i god tid innan stämman anmäla ombud till Riksförbundets kansli. Namnen på ombuden mailas till info@4h.se.
Stämman är självklart öppen för åhörare.

Vilka tider gäller för riksförbundsstämman och förtroenderådet?

Riksförbundsstämman hålls i Studiefrämjandets lokaler Kraftverket, västra Järnvägsgatan 13 i centrala Tranås.

Förtroenderådet samlas fredagen den 13 juli klockan 19.00 vid stämmolokalen.

Förtroenderådet samlas fredagen den 13 juli kl 19 vid stämmolokalen, Kraftverket, Järnvägsgatan 13 Tranås. Om ni ankommer tidigare är ni välkomna till lägerområdet Rås Gård, för tältresning och dylikt. Om det då finns behov för resa till stämmolokalen från lägerområdet arrangeras det gemensamt.
Meddela Rix18 via mail rix18@4h.se om ni ankommer tidigare på fredagen.

Förtroenderådet fortsätter sammanträda efter behov under lördagen innan stämmoförhandlingarna inleds. Om behovet finns kommer det att ske i Kraftverkets lokaler, tid meddelas på fredagen.

Stämmoförhandlingarna startar lördagen den 14 juli kl. 10.00.

Paus tas för lunch och stämmans deltagare medverkar vid invigningen av RIX18 kl. 13:00. Invigningen kommer att utgå ifrån Kraftverket, samlingplats meddelas vid stämman.

Vid 15:00 fortsätter lördagen med utskott på Kraftverket för samtliga ombud. Det avslutas med middag på Kraftverket och sedan gemensam transport till lägerområdet och 100-årsfirande.

Stämmoförhandlingarna återupptas söndagen den 15 juli kl. 09.00 och avslutas kl. 17.00. Gemensam transport från lägerområdet till Kraftverket kommer att finnas för de som behöver, tider meddelas på lördagen.

Mat serveras till samtliga ombud på riksförbundsstämman enligt hålltider för RIX18.
Om ni anmäler er till info@4h.se kom ihåg att anmäla ev. matallergier, för er som anmäler via Rix18 hemsida så finns den informationen med i anmälan.

Resa

Varje ombud ansvarar själv för att ta sig till stämman på ett så kostnadseffektivt och miljövänligt sätt som möjligt, kom ihåg att boka din resa senast den 25 juni för att få din reseersättning utbetald.
Du kan läsa mer om vad som gäller för att få ersättning för resa i samband med riksförbundsstämman under rubriken ”ersättning i samband med stämman”.
Resa med bil ersätts endast i undantagsfall och endast om samåkning skett. Information om hur du hittar till lägerplatsen hittar du på 4h.se/rix18/lagerplatsen/.

Boende

Riksförbundet erbjuder riksstämmoombuden och förtroenderådsombud gratis logi tillsammans med egna länets lägerdeltagare på lägerområdet. Medtag tält.
Önskar du annat boende än på lägerplatsen är det till självkostnadspris.

Ersättning i samband med stämman

Ombud erhåller ersättning för resa och fri kost i samband med riksstämmodagarna 14–15 juli. Inga traktamenten utgår. Observera att resan måste ske i direkt anslutning till stämman för att ersättning skall utgå. Detta innebär att om du stannar hela veckan på lägret utgår endast resan till stämman, ej resan hem.
Reseersättning utgår för resekostnader som överstiger 1000 kr, detta innebär att om dina tågresor till stämman kostar 1400 kr utgår reseersättning om 400 kr. Vänligen observera att din biljett ska vara bokad minst tre veckor innan stämmans avslutande, alltså innan 25 juni.

När du bokar dina biljetter, vänligen ta hänsyn till de mötestider som är bestämda.
Vid resa nattetid erhålls sovvagnsbiljett. Bilresor mellan bostad och avresestation/flygplats ersätts med 1:85 kr per km. För de som åker till stämman i egen bil eller med flyg, utgår ersättning endast enligt 2:a klass järnväg eller enligt lägsta totala förrättningskostnad (se under resa ovan).

De ombud som även är lägerdeltagare under hela lägerveckan och som har betalat hela lägeravgiften har rätt att ta upp en kostnad om 250 kr per dag för 14–15 juli som ersättning för förlorad lägervistelse, på reseräkningen.
Reseräkningen inlämnas ifylld vid riksstämmans slut eller insänds till Riksförbundets Sveriges 4H:s kansli senast 31 juli. Reseräkningar inkomna efter den 31 juli utbetalas ej.

RESEERSÄTTNINGSBLANKETT KAN DU LADDA NER HÄR: Reseräkning med avdrag

Till reseräkningen ska fakturor, biljetter, kvitton m.m. bifogas för att ersättning ska utgå!

Stämmohandlingar kommer att finnas tillgängliga för nedladdning här. 

Dags för Skälbygala igen

 skalby_test

Skälby 4H i Kalmar har hittat sitt recept för att göra sina årsmöten lite extra roliga: galafest och kakbuffé. Imorgon är det återigen dags för galan som denna gång uppmärksammar att 4H firar 100 år tillsammans med Jordbrukare Ungdomens Förbund och Förbundet Skog och Ungdom.

 

Isabelle Hall, fritidsledare på Skälby 4H och också en av de arrangerade Central Funktionärskurs med tillhörande Jubileumsgala på Valla Folkhögskola i slutet av januari är ännu en gång i full färd med att anordna gala.

“Många har säkert sett bilder och filmer från livesändningen av jubileumsgalan och tänkt att det såg trevligt ut. Men det är kanske inte alla som tänker på att man faktiskt kan göra en egen gala på sin klubb på hemmaplan”, säger hon.

Feststämningen kan skapas redan från början.

“Inbjudan är viktig. Redan här kan ni sätta feststämning på årsmötet. En rolig sak att ha är klädkod. Det behöver inte vara superavancerat men det är många som tycker det är kul att få komma i något annat än vardagskläder”, fortsätter Isabelle.

På Skälbygalan delas priser ut till medlemmar i flera olika kategorier.

“Låt medlemmarna nominera – sätt fram en nomineringslåda där medlemmarna kan lägga i lappar med nomineringar på vilka dem tycker ska vinna de olika priserna”, föreslår Isabelle.

Känns det kanske tungrott att arrangera en festlighet eller gala? Att bjuda in fler som vill hjälpa till är ett enkelt sätt.

“Finns det medlemmar som tycker det är spännande? Låt dem såklart hjälpa till, förberedelserna är ju lika kul som själva galan och årsmötet i sig”

“Finns det medlemmar som tycker det är spännande? Låt dem såklart hjälpa till, förberedelserna är ju lika kul som själva galan och årsmötet i sig”, menar hon.

Deltagarna bakar och tar med sig fika till Skälbygalan. På så vis bjuds en kakbuffé om gör det lite extra festligt.

“Om alla hjälps åt så blir det ju inte alls lika tufft som om man skulle baka 20 olika sorters kakor eller så”, konstaterar Isabelle.

Isabelle påtalar att festligheterna såklart inte bör ta bort fokus från årsmötet.

“Vi inleder med mötet för att hålla fokus på de viktiga frågorna. Prisutdelning och festligheter avslutar sedan evenemanget och det fungerar bra”.

“Det är så roligt att få se alla glada ansikten. Att hylla medlemmar, ideella och även personal är något som vi borde göra oftare på alla nivåer i 4H!”

Hon avslutar med att säga följande:

“Det är så roligt att få se alla glada ansikten. Att hylla medlemmar, ideella och även personal är något som vi borde göra oftare på alla nivåer i 4H!”

 

 

 

 

Årets Verksamhet- Endre 4H-klubb

julia_endre

Julia Österlund, ordförande i Gotlands läns 4H var på plats på Jubileumsgalan på Central funktionärskurs den 27 januari och tog emot priset för Årets verksamhet när det denna gång delades ut till Endre 4H-klubb, hemmahörande på just Gotland. 

“Med planering och stort engagemang har denna verksamhet gått från inaktiv till att sprudla av aktiviteter och liv. Genom att i sann 4H-anda ta till vara på medlemmarnas idéer och intresse för film har klubben vuxit och bjuder ett 30-tal glada barn på roliga upptåg under sina aktiviteter. Tack vare detta lyft ger klubbens framgång förutsättningarna för att hela 4H på Gotland ska kunna leva vidare. Priset för Årets Verksamhet går till Endre 4H-klubb” var motiveringen när vinnaren i kategorin Årets verksamhet presenterades.

Julia Österlund blev strålande glad å Gotlandsklubbens vägnar och tog emot priset och ska i sin roll som ordförande för Gotlands läns 4H ge det vidare till representanter för Endre 4H-klubb.

“Så himla roligt!”, tjoade hon stolt efter prisutdelningen.

 

Årets modiga kompis

hanna

Hanna Löfkvist från Värmlands 4H tilldelades pris för Årets kompis på Jubileumsgalan och fortfarande, efter ett par veckor har gått, kan hon inte riktigt ta in det som hände. 

“Det var helt överväldigande!! Blev så chockad och glad, jag tänkte mest på att jag ville veta vad hen hade gjort för att få skit på sociala medier eftersom det ju är vad jag är med om dagligen, men så var det ju mig det handlade om”, berättar Hanna och skrattar.

“Blev så chockad och glad, jag tänkte mest på att jag ville veta vad hen hade gjort för att få skit på sociala medier eftersom det ju är vad jag är med om dagligen, men så var det ju mig det handlade om”

I motiveringen stod det nämligen såhär:

Årets kompis vågar utmana, stå upp för andra och tar tveklöst ställning när andra far illa. Hon står upp för allas lika värde och brinner för såväl människor, djur och natur. Med övertygelse påverkar hon både i verkligheten och genom sociala medier och trots att hon stöter på motstånd fortsätter hon envist kampen för att både hon själv och andra ska sprida enbart kärlek och respekt. Hon kan beskrivas som en sköld bakom vilken andra kan utvecklas och få känna kärlek och trygghet. Hon är osjälvisk, modig och ärlig vilket gör att många verkligen törs ta emot den utsträckta hand som hon konstant erbjuder. Genom denna motivering är vi stolta att kunna presentera Årets Kompis – Hanna Löfkvist från Värmlands läns 4H.

“Det känns som jag är väldigt ensam ibland och bara har andra emot mig, så det hela blev väldigt fint och jag har 4H att tacka för att jag växt upp till att bli en bra människa”

 

“Jag blev verkligen glad och tacksam över så fina ord, samt att många kom fram efter och sa att de instämde med varje ord. Jag trodde aldrig jag skulle ha så många 4H:are på min sida som ser och hör att man kämpar. Det känns som jag är väldigt ensam ibland och bara har andra emot mig, så det hela blev väldigt fint och jag har 4H att tacka för att jag växt upp till att bli en bra människa”, berättar Hanna för Klöverbladet.

Deltagarrekord på Jubileumsgalan

hilda_djupenstrom

Foto: Hilda Djupenström

När Klövergalan arrangerades för andra gången under lördagskvällen den 27 januari i samband med jubileumsversionen av Central funktionärskurs bjöds deltagarna på än mer festliga inslag än tidigare och ännu mer kärlek i luften. 120 personer gästade galan och bidrog till att slå deltagarrekord.

“För mig är det iallafall deltagarrekord. Jag har arbetat i 4H sedan 2012 och har inte varit med om såhär många deltagare under Central funktionärskurs någon gång. Det har säkert varit fler vid andra tillfällen historiskt sett. Men jag är superglad över att se en stigande trend i antalet deltagare på Central funktionärskurs igen”, sa Elin Elander som i sin roll som arrangör gjort allt hon kunde för att skapa en trevlig festkväll.

Det var intensiva timmar för arrangörerna av Jubileumsgalan innan portarna till festlokalen kunde slås upp. Deltagarna tågade in på röda mattan och möttes av bland annat 800 ballonger, fotoblixtar och trollkarlen Philip Frondelius som bidrog med extra magiska inslag.

hilda_djupenstrom2

Foto: Hilda Djupenström

“Det är helt otroligt hur de lyckats förvandla lokalen”, sa Fredrik Svan som arbetar som kock på Valla Folkhögskola och levererade samtliga måltider under hela utbildningshelgen och som följt arrangörsgruppens arbete under hela lördagen.

Tanken med Jubileumsgalan är att verkligen ge alla engagerade 4H:are ett storslaget firande där alla skulle få känna sig viktiga. För precis alla som engagerar sig i 4H:s verksamhet är värda all uppmuntring de kan få.

“Alla är så otroligt fina och stämningen känns bra. Det var helt klart värt allt arbete med lokalen”

“Alla är så otroligt fina och stämningen känns bra. Det var helt klart värt allt arbete med lokalen”, berättade Isabelle Hall, en av arrangörerna för jubileumsversionen av Central funktionärskurs när alla var på plats och galan skulle invigas.

johan_magnusson

Foto: Johan Magnusson

Galan inleddes med att Samuel Kåring och Lukas Johansson framförde “I was here” med Beyoncé tillsammans med sångerskan Hilda Djupenström. I bakgrunden rullade ett bildspel som visade bilder från all typ av 4H-verksamhet.

“Vi vill ju visa upp all den fina verksamhet som finns i 4H”

“Jag har gått igenom hela det bildarkiv jag har tillgång till. Har letat och hittat bilder från utbyten med Tanzania, 4H:ares resor till europeiska länder, rikslägermys, matskolor, aktiviteter på gårdar och klubbar. Men ändå vet jag att det finns tusentals bilder ute i landet som jag inte har tillgång till. Nästa gång jag gör något liknande så vill jag har ännu mer bilder att visa upp. Jag ska se till att det startas en nationell bildbank för detta. Vi vill ju visa upp all den fina verksamhet som finns i 4H”, berättar Elin Elander, som arbetar som kommunikatör på Riksförbundet Sveriges 4H.

johan_magnusson_2

Foto: Johan Magnusson

Priser delades ut i kategorierna Årets Eldsjäl, Årets Ledare, Årets kompis, Årets Anställda, Årets Verksamhet och Årets Projekt. 4H:arna i Sverige hade alla haft möjlighet att nominera någon som de tycker förtjänar dessa utmärkelser.

“Alla som fick ta emot priser visade stor tacksamhet och glädje. Syftet är ju att uppmuntra och hylla vilket jag tycker vi lyckats med”

“Alla som fick ta emot priser visade stor tacksamhet och glädje. Syftet är ju att uppmuntra och hylla vilket jag tycker vi lyckats med”, fortsätter Elin Elander och Isabelle Hall flikar snabbt in:

“På Skälby 4H-gård i Kalmar arrangerar vi Skälbygalan i samband med vårt årsmöte. Där delar vi också ut priser och hyllar våra eldsjälar. Att ha en egen gala i sin 4H-klubb är ju ett superkul sätt att göra något extra kul.”

När alla priser delats ut och galan avslutats tog livebandet Lazy Dazy plats på scenen.

“Det var roligt att ha ett liveband på plats och 4H:arna dansade verkligen loss. Det dansades bugg, foxtrot, linedance och såklart kunde deltagarna inte hålla sig ifrån att dansa Oh Susanna. De som var nya fick vi snabbt introducera i dansen men jag är imponerad- de hängde verkligen på bra trots att någon längre genomgång kunde hållas”, Isabelle Hall.

hilda_djupenstrom_3

På bilden ser ni Jubileumsgalans arrangörer. Från vänster: Fanny Wallin, Ellen Magnusson, Filip Axbrink Jönsson, Isabelle Hall, Elin Elander och Albin Strand. Foto: Hilda Djupenström

Oh Susanna, dansen och spontanaktiviteten på Central funktionärskurs som kommit att bli en stark tradition, dansades sedan långt in på natten efter att livebandet klivit av scenen. Den outtröttliga helgfunktionären Albin Strand var den som slutligen låste lokalen.

“Jag är lite av en nattuggla, jag löser det här”

“Jag är lite av en nattuggla, jag löser det här”, sa han till de andra supertrötta arrangörerna som därefter med gott samvete kunde gå och lägga sig efter en riktigt lyckad festkväll.

 

Vinnarna i de olika kategorierna:
Årets Eldsjäl: Linn H Magnusson
Årets Ledare- Sanna Sandgren
Årets Kompis: Hanna Löfkvist
Årets Anställda: Andreas Andersson
Årets Verksamhet: Endre 4H-klubb
Årets Projekt: Bland tomtar och troll

 

Nytändning för Årets Eldsjäl

linn_magnusson

Med outtröttligt engagemang, drivkraft och ett stort fokus kämpar denna person ständigt för att utveckla och driva 4H framåt för att fler ska få ta del av det som organisationen erbjuder. Med glimten i ögat, mod och glädje står hon upp för det hon tror på, samtidigt som hon lyssnar och värnar om andras åsikter. Det är många som vittnar om att hon förändrat deras liv, att de känt sig sedda och viktiga i hennes närvaro. De menar att hon gett 4H-andan ett ansikte och att det verkligen är dags att denna person får ett erkännande nu. Med engagemang i samtliga av 4H:s organisationsled har hon berört många och det är få i 4H:s organisation som inte känner till Årets Eldsjäl: Linn H Magnusson från Uppsala 4H.

Så löd motiveringen till varför Linn H Magnusson valdes till Årets Eldsjäl och presenterades som vinnare på Jubileumsgalan i samband med Central funktionärskurs 2018.
“Det känns överväldigande. Det är stort”, sa Linn när Klöverbladet kontaktade henne ett par veckor efter prisutdelningen.

Utmärkelsen medförde mycket positiv energi.

Det här kom verkligen i rätt tid. Jag behövde den här vinden av glädje som detta förde med sig. Jag är verkligen så tacksam!”

“Det här kom verkligen i rätt tid. Jag behövde den här vinden av glädje som detta förde med sig. Jag är verkligen så tacksam!”, avslutar Linn.

 

 

Dubbelvinst för Halland på Jubileumsgalan

kollage_halland

Hallands 4H fick dubbel anledning att fira efter att ha kammat hem två priser på Jubileumsgalan 2018. Det traditionsenliga evenemanget “Bland tomtar och troll”  som årligen lockar 2000-3000 personer till Stättareds 4H-gård tog hem priset för Årets Projekt. Priset för Årets Anställda gick till kretsinstruktören Andreas Andersson som arbetat i 4H i över 10 år. 

I motiveringen till varför Andreas Andersson valts ut till Årets Anställda tackades den tama tuppen Gunnar som enligt utsago var den varelse som fått in Andreas i 4H. Nu har det gått många år sedan Andreas Andersson först tog klivet in i organisationen och under åren har han inspirerat många ungdomar och bidragit till många gods skratt och minnen. När han mottog priset på galan var han lite lätt skakig.

“Oj, alltså.. jag är rörd. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är på väg att komma tårar. Tack så jättemycket för detta”

“Oj, alltså.. jag är rörd. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är på väg att komma tårar. Tack så jättemycket för detta”, sa han när arrangörerna för galan hängt guldmedaljen med grönt band runt hans hals och tilldelat honom diplom och gåvokort.

Priset för Årets Projekt togs emot av Henric Nilsson, en av de ideella eldsjälar som är med och driver projektet “Bland tomtar och troll” som med lätthet kvalar in på listan över de största besöksevenemangen inom Sveriges 4H. Ett 60-tal ideella engageras då mellan 2000-3000 personer besöker gården under ett fåtal intensiva timmar.

Antonia Mossberg är gårdsföreståndare på Stättareds 4H-gård. Hon var på plats på galan när priset för Årets Projekt delades ut och var sprudlande glad.

“Det är så himla kul! De är verkligen värda detta”

“Det är så himla kul! De är verkligen värda detta”, sa hon efteråt.

“De ideella gör ett otroligt bra jobb med detta evenemang”, fortsätter Antonia.

“Det är ett av årets viktigaste arrangemang för gården och man kan säga att det är ekonomiskt avgörande för vår gård. Utan detta engagemang från ideella skulle det vara svårt att bedriva den verksamhet som vi idag har på Stättareds 4H-gård”, avslutar Antonia Mossberg.

 

 

 

 

 

 

Årets Ledare i 4H finns i Norrbotten

sanna

 

Med glädje, vilja och målmedvetenhet tar denna person sig an stora utmaningar och brinner verkligen för att fler ska få ta del av den gemenskap som 4H ger.
Hon har varit aktiv i sin roll som ledare på såväl läger som matskolor. Hon är en förebild i sitt ledarskap och tack vare hennes stora engagemang fick 4H:are i länet,
där hon är aktiv, chansen att få delta på riksläger med en egen länstrupp för första gången på 20 år. Och vilken succé det blev för- nu säger ungdomarna från hemlänet att deras länstrupp är att räkna med på varenda riksläger framöver. Ett stort tack och bra jobbat vill vi säga till Sanna Sandgren, Norrbotten, som på alla tänkbara punkter visat att hon förtjänar utmärkelsen som Årets Ledare.

 

Så löd motiveringen till varför just Sanna Sandgren från Norrbottens läns 4H var den som skulle väljas till Årets ledare inom Sveriges 4H. Det var en märkbart rörd Sanna som mottog priset på Jubileumsgalan, en del av Sveriges 4H:s Centrala funktionärskurs i Linköping. Nu har det gått ett par veckor sedan dess och känslan av stolthet håller i sig.

“Det känns helt underbart!”

– Det känns helt underbart! Det pirrar fortfarande i magen när jag tänker på det och jag tror inte att chocken har lagt sig riktigt än, skrattar Sanna.

Sanna menar att utmärkelsen verkligen motiverat henne ännu mer i sitt 4H-ledarskap.
– Redan på vägen hem från Central funktionärskurs hade jag planerat logistiken för resandet till Rix 18. Jag har en otrolig motivation till att utöka aktiviteten i och från länet, berättar hon.
Att ge barn och ungdomar möjlighet att utvecklas och känna glädje är viktigt för Sanna.

“Jag känner stolthet över att jag är med och formar och utvecklar barn och ungdomar i länet.”

– Det bästa med att vara 4H-ledare är att själv ha fått gå från deltagare som lär av ledare till att bli en ledare som lär nya deltagare. Jag känner stolthet över att jag är med och formar och utvecklar barn och ungdomar i länet. Jag försöker verkligen ge länets nästa generation alla möjligheter jag kan, ge dem chans till utveckling och vidgade vyer, avslutar Sanna.