Riksnyheter

Information om förnyelsefakturor och sista kvartalare

Den 24 januari kommer erbjudande om förnyat medlemskap att sändas ut till de som varit medlemmar under 2021. Erbjudandet innehåller som vanligt ett bifogat inbetalningskort och en möjlighet att tacka nej, alltså en personlig raderingslänk. Om medlemmen inte betalar medlemskapet eller raderar sitt erbjudande kommer två vänliga påminnelser att skickas ut. Efter 150 dagar raderas förnyelseerbjudandet helt om medlemmen inte tagit ställning.

I samband med förnyelseutskicken kommer de som klassificeras som sista kvartalare att få ett mailerbjudande om att tacka ja till sitt kostnadsfria medlemskap avseende 2022. När en sista kvartalare tackar ja till sitt medlemskap skapas en faktura på 0 kr och de får ett aktivt medlemskap.

Nationella konferensen skjuts fram!

På grund av coronaläget kommer nationella konferensen att skjutas fram. Mer information kommer när nytt datum finns.

Vi håller noga koll på coronaläget och hur det utvecklar sig.

4H:s medlemssystem byter namn

Den 10 januari 2022 byter 4H:s medlemssystem namn till Antribe. Funktionen och grunden i systemet är fortfarande densamma och medlemsuppgifterna påverkas inte.

2019 övergick 4H till det digitala medlemssystemet Membersky där medlemmarna själva kan hantera sina medlemskap och evenemangsanmälningar. Den 10 januari 2022 byter systemet namn till Antribe. Som användare kommer man att pekas om till www.antribe.com när man skriver in den gamla adressen i webbläsaren och man kommer att mötas av en ny logotyp. I övrigt påverkas inga funktioner.

I slutet av januari 2022 kommer de som varit medlemmar föregående år att få ta emot ett mail med erbjudande om fortsatt medlemskap och detta kommer alltså att skickas med Antribe som avsändare. Håll utkik i din mailkorg.

Vi hälsar alla medlemmar välkomna till ett nytt år med 4H!

Klubbårsmöten 2022

Snart är det dags för årsmöte!

Årsmötet måste hållas innan 10 mars 2022. Därefter ska årsmöteshandlingar skickas till info@4h.se senast 30 april 2022.

På riksförbundsstämman 2021 togs beslut om att ändra stadgarna och ärendelistan för årsmöten. Därför är det viktigt att ni använder mallen för årsmötesprotokoll, så att inget missas. Vill du läsa mer om beslut som togs på riksförbundsstämman? Gör det här: https://www.4h.se/kloverbladet/riksforbundsstamman-2021/

 

Här har vi samlat mallar som ni behöver inför årsmötet 2022.

2022 – Checklista inför, under och efter årsmöte

2022 – Mall för årsmötesprotokoll

2022 – Förklaring av ärendelista och årsmötesprotokoll

Nya stadgar 4H 2021 – redigerbara

2022 – Konstituerande möte

 

Frivilligt att använda:

Digitalt årsmöte

Ordlista föreningsteknik

Mall – årsberättelse (verksamhetsberättelse)

Mall – balansräkning

Mall – resultaträkning

Mall – revisionsberättelse

Mall – arbetsprogram (verksamhetsplan)

Mall – budget

Nationella konferensen 2022

hilda_djupenstrom

Varmt välkomna till 4H:s Nationella Konferens 2022 den 28-30 januari på Valla Folkhögskola i Linköping. Det kommer bli en inspirerande helg med föreläsningar, workshops, nätverkande, häng och festligheter! 

Konferensen planeras i dagsläget att äga rum på Valla Folkhögskola i Linköping med ett begränsat antal deltagare. Nytt för i år är att du även kan välja att delta digitalt som åhörare på kurspassen och föreläsningen. Som åhörare deltar du via zoom, länk skickas ut i förväg. Inget konto krävs, men däremot behöver du ha tillgång till dator, surfplatta eller mobil. Av praktiska skäl kommer inte alla kurspass att vara tillgängliga att lyssna på.

– Åldersgräns: Födelseår 2006 eller tidigare
– Anmälan stänger: 10 januari eller när alla platser är bokade. Först till kvarn gäller.
– Logi: Du kan välja boende i rum eller golvlogi. Varje rum delas med en eller två andra deltagare, ta med egna sängkläder. Vid golvlogi sover du på golvet i idrottshall eller klassrum tillsammans med andra deltagare och får ta med dig egen madrass och sängkläder/sovsäck.
– Kostnad: 2000 kr för boende i rum och 1600 kr för golvlogi. Om du önskar delta på konferensen men har eget boende, är deltagaravgiften 1300 kr. Att delta som åhörare via zoom är kostnadsfritt, se nedan. Betalning sker till ditt länsförbund.

Nytt för i år är att du även kan välja att delta digitalt som åhörare på kurspassen och föreläsningen. Som åhörare deltar du via zoom, länk skickas ut i förväg. Inget konto krävs, men däremot behöver du ha tillgång till dator, surfplatta eller mobil. Av praktiska skäl kommer inte alla kurspass att vara tillgängliga att lyssna på.
Här kan du läsa mer och anmäla dig:  https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WrUO31mIjUOWyAlkRq2nBOKQddTGqy9NqEjrtUqw_J5UQzBFT1JUSlQ0S0hNREJOWTlDVjRGU0lBOS4u

Årets inspirationsföreläsning
Hur skapar man medlemsvärde och får medlemmar att stanna? Inspireras av Unga Aktiesparare som är stjärnor på detta! Deras medlemmar vill inte lämna organisationen och har så otroligt roligt på deras träffar.

 

Årets kurspass

Introduktion till utomhuspedagogik/Vad är utomhuspedagogik?

Detta kurspasset är för dig som vill utveckla ditt pedagogiska ledarskap och lära dig om bakgrund och fördelar/ utmaningar med utomhuspedagogiska metoder. Du kommer även få höra om och pröva några praktiska tips på hur utomhuspedagogiska metoder passar in i och kan utveckla aktiviteterna i verksamheten för yngre medlemmar i 4H-klubben/på 4H-gården. Passet kommer vara både teoretiskt och praktiskt och både inomhus och utomhus.

Ledare för kurspasset är Annika Hemingstam, Akalla 4H, leg naturbrukslärare och masterstudent i didaktik med utomhuspedagogisk inriktning.

 

Workshop: Väx i 4H

Vad är ditt nästa steg inom 4H? Låt dig inspireras av andra som testat på att resa med 4H, ordna träffar för alla på länet, åkt på rixläger och mycket annat. På detta passet är det den egna utvecklingen som står i fokus och du kommer på ett interaktivt sätt lära dig mer om vad 4H kan erbjuda.

 

Workshop i praktisk marknadsföring

I denna workshop diskuterar ci hur ni som 4H-klubb eller gård kan nå ut till personer i er närmiljö. Vilka lagar och regler gäller? Med hjälp av varandra skapar vi även material för marknadsföring på plats i Linköping. Kursledare är Hedda Sandelius från Vallentuna 4H.

 

Styrelsekunskap

Sitter du i en styrelse och vill fördjupa dig i styrelsekunskap? Då är detta inriktningen för dig. Här kommer du få lära dig om föreningsteknik samt diskutera olika dilemman som kan uppstå när bokslutet inte stämmer, när personal blir sjuk, ingen annan i styrelsen svarar och andra oförutsägbara situationer som kan uppstå.

 

Pinnbröd åt folket

Pinnbrödet åt folket är ett treårigt projekt som 4H fått pengar till av Svenskt Friluftsliv. Tillexempel arrangerades ett äventyrsläger i december 2021 inom projektet där ungdomar från 4H i hela Sverige fick lära sig tillsammans utomhus. En deltagare sa efteråt “Detta var det roligaste jag gjort i mitt liv!”
På detta passet kommer projektledaren att berätta om projektet och om hur du kan ordna övernattningsläger med friluftstema där deltagarna blir lika nöjda som personen ovan.

 

 

Har du några frågor går det bra att höra av dig till arrangörsgruppen på nationellakonferensen@4h.se.

Varmt välkomna!

*OBS*
Vi håller oss ständigt uppdaterade på läget gällande pandemin. Med tanke på restriktioner och ökad smittspridning kan konferensen behöva skjutas upp. Därför uppmanar vi alla deltagare att boka avbokningsbara biljetter. Information om uppskjutande av konferensen går ut till alla som anmält sig per epost samt i evenemanget på Facebook, och i sådant fall faktureras inte deltagaravgiften.

Stanna hemma om du är sjuk! Kontakta arrangörsgrupper via e-post till nationellakonferensen@4h.se vid sjukdom. Om du inte kan delta på grund av sjukdom betalas deltagaravgiften tillbaka.

För att kunna hålla en säker konferens kommer vi att vidta åtgärder för att minska trängsel, som exempelvis begränsat deltagarantal, möjlighet att delta från hemmet, extra avstånd mellan deltagare under måltider och kurspass med mera. Handsprit och munskydd kommer att finnas på plats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Du som inte är vaccinerad bör hålla extra avstånd. Du kan läsa mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19 här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/skydda-dig-sjalv-och-andra-rekommendationer-om-covid-19/

 

Ge någon ett medlemskap i julklapp

Skärmavbild 2021-12-08 kl. 12.21.18
*Gäller bara nya medlemmar som inte varit medlemmar under 2021*
Så här går du tillväga om du vill ge bort ett medlemskap i julklapp:
1. Gå in på www.4h.se/bli-medlem/
2. Välj den 4H-klubb som är närmast dig. (Priset varierar beroende på vart klubben ligger). Välj att skapa medlemskap åt den som ska få julklappen.
3. Betala fakturan innan julafton
4. Maila info@4h.se för att få ett julklappsbevis som du kan ge bort.
5. Klart!
Nu kan den nya medlemmen gå på träffar inom 4H och få massa nya kompisar för livet!
Frågor? Maila info@4h.se

Digitala utbildningar 2022

Årsmöte klubbar: 13 januari kl. 18.00-19.00

Bokslut: 17 januari kl. 18.00-19.00

Revision: 8 februari kl. 18.00-19.00

Årsmöte krets: 24 februari kl. 18.00-19.00

Distrikt/länsförbundsstämma: 9 mars kl. 18.00-19.00

Styrelsekunskap klubb: 29 mars kl. 18.00-19.00

Motioner: 6 april kl. 18.00-19.00

Styrelsekunskap krets: 26 april kl. 18.00-19.00

Styrelsekunskap län: 9 maj kl. 18.00-19.00

Anmälan via MemberSky: https://membersky.com/org/4h/evenemang

“Det borde finnas en 4H-gård i varje kommun!”

Skärmavbild 2021-12-08 kl. 17.54.18
“Det borde finnas en 4H-gård i varje kommun!”
- Generalsekreterare Bodil Åström, Riksförbundet Sveriges 4H
Idag finns det ett trettiotal 4H-gårdar i Sverige och fler startas upp. I Uppsala satsar de 3,6 miljoner på två nya gårdar för att fler Uppsalabor ska få närhet till djur och natur, helt i linje med en ny rapport som visar att barnens möjligheter till kontakt med djur borde lyftas fram i samhällsplaneringen. ”Trots att samhället generellt satsar mycket på utemiljöer i anslutning till förskolor och skolor så är frågan om barns möjligheter till kontakt med djur i princip obefintlig i samhällsplaneringen, trots att studier visar en positiv upplevelse när barn får möta djur i arrangerad form.”, enligt rapporten.
På 4H jobbar vi med att utveckla barn och ungdomar till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Vi vet att 4H-gården blir en grön oas i staden där människor möts över generationsgränser och där unga kan känna sig trygga tillsammans med djuren och utvecklas utan krav på prestation eller dyr utrustning. Genom nya 4H-gårdar i fler kommuner kan fler barn och unga få den möjligheten.
Läs artikeln från Extrakt här:

Stadgar Riksförbundet Sveriges 4H 2021

Nu finns de uppdaterade stadgarna för Riksförbundet Sveriges 4H.

Stadgeändringar gjordes i andra läsningen på riksförbundsstämman i augusti 2021. Läs de i sin helhet här:

–> Stadgar Riksförbundet Sveriges 4H – 2021 <–

Sammanfattning av stadgeändringar 2021:

 1. Stadgar för riksförbundet Sveriges 4H §5 – ny formulering:
  ”Årsavgift kan, i enskilda fall, reduceras då det föreligger
  synnerliga skäl för detta. Beslut om sådan reduktion görs, på
  begäran, av riksförbundets styrelse.”
 2. Stadgar för 4H-klubb §5 – ny formulering:
  “Årsavgift kan, i enskilda fall, reduceras då det föreligger synnerliga skäl
  för detta. Beslut om sådan reduktion görs, på begäran av klubbens
  styrelse”
 3. Stadgar för länsförbund/Distrikt § 5 – ny formulering:
  ”Årsavgift kan, i enskilda fall, reduceras då det
  föreligger synnerliga skäl för detta. Beslut om sådan reduktion görs, på
  begäran, av länsförbundet/distriktets styrelse.”
 4. Stadgar för riksförbundet Sveriges 4H § 7 – ny formulering:
  ”Länsförbund/distrikt, kretsar och klubbar ska, för att vara anslutna till Riksförbundet Sveriges 4H, bedriva sin verksamhet enligt § 2.”
 5. Stadgar för 4H-Klubb § 14 – tillägg markerad i fet stil:
  Vid årsmöte förekommer:
  1. Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare för mötet,
  2. Val av protokolljusterare,
  3. Fastställande av röstlängd,
  4. Godkännande av kallelsen,
  5. Fastställande av ärendelista,
  6. Styrelsens årsberättelse,
  7. Revisorernas berättelse,
  8. Fastställande av balansräkning,
  9. Ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter,
  10. Beslut om arbetsprogram för klubben,11. Antagande av stadgar12. Behandling av inkomna motioner och förslag från klubbens medlemmar,
  13. Behandling av budget,
  a) Beslut om reviderad budget för innevarande år,
  b) Beslut om medlemsavgift för nästkommande år,
  c) Beslut om budget för nästkommande år,
  14. Val av styrelsefunktionärer enligt §8,
  15. Eventuellt val av klubbledare,
  15. Val av revisorer enligt §12,
  17. Val av ombud till länsförbundsstämma och planeringskonferens, 1 ombud för klubben
  samt ytterligare ombud för varje påbörjat 50-tal medlemmar, jämte minst 1 suppleant
  för dessa (se dock särskilt stadgande i länsförbundsstadgan).
  18. Val av ombud till kretsens årsmöte, 1 ombud per klubb samt 1 ombud för varje
  påbörjat 10-tal medlemmar,
  19. Val av representant vid studieavdelningens årsmöte,
  20. Val av valberedning och sammankallande i denna,
  21. Övriga ärenden.
 6. Stadgar för länsförbund/Distrikt § 16 – tillägg markerad i fet stil:
  Vid ordinarie stämma skall följande ärenden förekomma:
  1. Mötet öppnas
  2. Val av ordförande och vice ordförande,
  3. Anmälan av styrelsens val av sekreterare,
  4. Val av protokolljusterare,
  5. Fastställande av röstlängden,
  6. Fråga om stämmans behöriga utlysande,
  7. Fastställande av ärendelistan,
  8. Styrelsens årsberättelse,
  9. Revisorernas berättelse,
  10. Fastställande av balansräkning,
  11. Ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter,
  12. Behandling av styrelsens förslag till stämman,13. Antagande av stadgar14. Behandling av inkomna motioner,
  15Stadgar för Riksförbundet Sveriges 4H – Länsförbund/Distrikt
  15. Behandling av budget
  a) Beslut om reviderad budget för innevarande år,
  b) Beslut om medlemsavgift för nästkommande år,
  c) Beslut om arvoden och reseersättningar till styrelseledamöter och revisorer,
  d) Beslut om budget för nästkommande år,
  16. Val av ledamöter i styrelsen
  a) val av ordförande,
  b) val av övriga ledamöter,
  c) val av suppleanter,
  17. Val av
  a) en ledamot i förtroenderådet och suppleant för denne,
  b) ombud till riksstämma och suppleanter,
  18. Val av revisorer och revisorssuppleanter,
  19. Val av valberedning och sammankallande i denna, 19. Eventuella övriga val, samt
  21. Övriga ärenden
  22. Mötet avslutas
 7. Stadgar för 4H-Krets § 12 – tillägg markerad i fet stil:
  Vid årsmöte förekommer:
  1. Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare för mötet,
  2. Val av protokolljusterare,
  3. Godkännande av kallelsen,
  4. Fastställande av röstlängd,
  5. Kretsstyrelsens årsberättelse,
  6. Revisorernas berättelse,
  7. Fastställande av balansräkning,
  8. Ansvarsfrihet för kretsstyrelsens ledamöter,9. Antagande av stadgar10. Beslut om arbetsprogram för kretsen,
  11. Behandling av budget,
  a) Beslut om reviderad budget för innevarande år,
  b) Beslut om budget för nästkommande år,
  12. Val av ordförande samt ledamöter i kretsstyrelsen och suppleanter för dessa,
  13. Val av två revisorer och personliga suppleanter för dessa,
  14. Val av valberedning och sammankallande i denna,
  15. Övriga eventuella val,
  16. Övriga ärenden

 

Ytterligare beslut togs om stadgeändringen i första läsningen och kräver bifall på nästkommande stämma för att gå igenom.