Sommarens roligaste läger för dig som är född 2015-2012 och 2011-2007. Sveriges 4H kommer under sommaren arrangera 10 läger på olika platser i Huddinge och Botkyrka kommun.
Ta med din kompis och anmäl er nu!
Vad:
Sommarläger med roliga utomhus aktiviteter och teman. Både dags och övernattningsläger.
Pris:
Alla läger är helt kostnadsfria.
Tider:
Lägerdagar för barn födda 2015-2012 kommer vara 09:00-15:30.
Lägerdagar för barn födda 2011-2007 kommer vara 10:00-16:30 men kan variera något.
Anmälan:
Föranmälan krävs. Anmälan finns längst ner på sidan och stänger 10 dagar innan respektive läger.
Efter sommaren:
På våra läger kommer de som vill få hjälp att starta upp en egen 4H-klubb. Målet är att starta upp verksamhet i form av 4H-klubbar och att deltagarna ska lära sig om den demokratiska processen. Klubben kan ha vilken inriktning som helst och ska ha en egen styrelse med unga då vi är en organisation som är ”av unga för unga”.
Sommarläger på nya platser
Under alla sommarläger kommer deltagarna vistas utomhus där de kommer att delta i roliga aktiviteter och spännande utmaningar. De kommer få testa på allt från att arrangera evenemang och att laga mat utomhus till att spela 4Hs paradsport volleyboll. När lägerdagarna är slut ska de få med sig tips på roliga aktiviteter att göra med kompisarna hemma, kunskap om allemansrätten och förhoppningsvis en egenstartad 4H-klubb.
Alla våra anställda ledare kommer vara utbildade i ledarskap på läger och HLR. På alla läger kommer det var ett tema och en åldersgräns anpassad efter aktiviteterna. Alla deltagare får anmäla sig till flera läger så länge det finns platser kvar. Finns det ingen plats just nu hamnar du automatiskt i kön och blir meddelad så fort du får en plats. Viktigt att avboka om man inte kan delta för att kunna ge platsen till någon annan.
Under 2022 bygger Riksförbundet det digitala utbildningsträdet. Genom att flera i 4H delar med sig av kunskap och utbildningspass bygger vi en bjussig kultur.
För att komma åt de inspelade utbildningarna i trädet kan du maila info@4h.se så hjälper vi dig vidare.
Tack vare det extra stödet på 50 miljoner till organisationen Svenskt Friluftsliv har 4H fått projektmedel för att kunna driva 4 projekt detta året.
Presentation av projekten:
Sommarläger på nya platser
Detta projekt innebär att 4H kan ordna 10 stycken sommarläger på platser där vi inte har haft sommarläger innan. Detta för att nå fler unga och låta dem träffas ute i naturen. Här håller vi på att anställa en projektledare just nu. Är du intresserad av att jobba på 4H? Sök då tjänsten senast 31 januari.
4Hs matresa äta ute
Detta projekt kommer vara i Halland och gå ut på att 4H kommer åka runt med matvagnar och laga mat på nya ställen samtidigt som vi pratar om friluftsliv och allemansrätten.
Ett friluftsliv nära dig
Här kommer vi fokusera på klubbverksamheten. 4H vill att det ska vara lätta att starta upp och driva en klubb.
4Hs digitala utbildningssatsning
Nu kommer vi digitalisera ledarutbildningarna och ge alla 4H:are möjligheten att lära sig om ledarskap i sin egen takt på ett sätt som passar dem.
Innan årsskiftet till 2022 klubbades statens budget igenom. Där avsattes ytterligare 50 miljoner kronor till friluftslivet. Det innebär att friluftsorganisationerna under år 2022 delar på det totala anslaget om 97,8 miljoner kronor. På grund av det fördubblade anslaget delades ansökningarna upp i två omgångar. Fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna är nu klar.
– Den stora mängden ansökningar visar på ett stort intresse, engagemang och nytänkande bland de sökande föreningarna – vilket vi tycker är mycket glädjande, säger Susanne Maarup ordförande för Svenskt Friluftsliv.
– Fördubblingen av anslaget till friluftslivet kommer att bli till stor nytta för våra medlemsorganisationer. Coronapandemin har även i vår verksamhet satt sina spår i organisationerna, så det ökade anslaget är verkligen välkommet, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.
Organisationen Svenskt Friluftsliv ansvarar för fördelningen av statsbidrag sedan år 2010. I ansökningsomgång ett inkom totalt 74 ansökningar från 32 olika organisationer om totalt 79 miljoner kronor, varav 40 miljoner kronor i organisationsbidrag (18 ansökningar) och 39 miljoner kronor i verksamhetsbidrag (56 ansökningar). Översökningsgraden var 65 procent.
I ansökningsomgång två inkom ytterligare 38 ansökningar från 18 olika organisationer om totalt
52 miljoner kronor, varav 31 miljoner kronor i återstartsbidrag (tillfälligt organisationsbidrag) – (8 ansökningar) och 28 miljoner kronor i verksamhetsbidrag (30 ansökningar).
För att få bidrag krävs att friluftsorganisationen värnar det enkla, naturnära och långsiktigt hållbara friluftslivet, främjar hälsa och goda möjligheter att utöva friluftsliv samt ett tryggt och säkert friluftsliv, bidrar till att utveckla barns och ungdomars intresse för motion och friluftsliv, eller verkar för ökad kunskap om och hänsyn till natur- och kulturmiljön samt allemansrätten. Sammanfattning av fördelning av medel, nedan. För att ta del av hela protokollet om fördelningen besök Beslut om bidrag (svensktfriluftsliv.se)
Svenskt Friluftsliv företräder, samlar och stöttar de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter. Svenskt Friluftsliv företräder en av Sveriges största folkrörelser med 27 ideella friluftsorganisationer som tillsammans har ca 1,6 miljoner medlemskap, varav ca 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala och regionala föreningar. Uppgiften är att bevara och utveckla förutsättningarna för det svenska friluftslivet genom att vårda och värna allemansrätten, stärka den långsiktiga finansieringen för friluftsorganisationerna samt höja friluftslivets status i samhället. Målet är att människor i Sverige ska ha möjlighet att utöva ett aktivt friluftsliv, idag och i framtiden.
Svenskt Friluftsliv har 27 medlemsorganisationer: BirdLife Sverige, Cykelfrämjandet, Friluftsfrämjandet, Förbundet Skog och Ungdom, Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Riksförbundet Hälsofrämjandet, Riksförbundet Pilgrim Sverige, Riksförbundet Sveriges 4H, Scouterna, Sportfiskarna, Svenska Brukshundsklubben, Svenska Båtunionen, Svenska Cykelsällskapet, Svenska Fjällklubben, Svenska Folksportförbundet, Svenska Frisksportförbundet, Svenska Gång- och Vandrarförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Svenska Jägareförbundet, Svenska Kanotförbundet, Svenska Kennelklubben, Svenska Klätterförbundet, Svenska Kryssarklubben, Svenska Livräddningssällskapet, Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Turistföreningen, SweSports
Sov inomhus men var med på massa aktiviter utomhus
Helgen är 10-12 december i Tävelsås bygdegård utanför Växjö. Helgen är gratis men du betalar själv för din resa.
Detta är för dig som är 13 år eller äldre. Det passar dig oavsett om du är ledare i 4H eller inte.
Anmäl sker via messenger här på Facebook eller maila per.carlsson@4h.se
Projektet anordnas med stöd av Svenskt Friluftsliv.
Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.
Är allemansrätten unik?
I Sverige liksom i Finland finns allemansrätten. Detta kan härledas till 600 år av gemensam historia som de bägge länderna har. I Norge är allemansrätten inskriven i ”Friluftsloven” (Friluftslagen) sedan 60 år. I Danmark finns inte allemansrätt men däremot olika former av tillgång till naturen och en mycket stark strandskyddslagstiftning. I Skottland har man sedan drygt tio år tillbaka en allemansrätt. I övriga världen finns olika former av tillträde till naturen.
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.
Vad gäller kring blommor och svampar?
I lagen räknas de växter upp, som är förbjudna att plocka utan markägarens tillstånd. Lagtexten är ålderdomlig och den måste ibland tolkas med sunt förnuft. Mossor och lavar finns inte med i lagtexten, men får antagligen plockas. Men inte i stora mängder och inte till försäljning.
Klart är att du inte får hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagen, men det är knappast tillåtet att ta exempelvis en enbuske. Det är inte tillåtet att knacka loss sten ur berg eller hugga in sitt namn i berghällar.
I lagen finns sten med bland sådant som inte är tillåtet att ta med sig utan markägarens medgivande. Att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen, kan ändå knappast räknas som brottsligt.
Vad gäller kring ridning?
Trycket på allemansrätten är stort när det gäller ridning. Ridsporten ökar snabbt. Fler och fler företag ordnar ridturer i naturen. Då finns risk att konflikter och markskador uppstår. Den som ansvarar för återkommande ridturer bör ha en kontinuerlig dialog med berörda markägare.
Om du planerar att rida regelbundet i ett visst område är det bra att fråga markägaren om lov. Extra viktigt är det när du arrangerar organiserad eller regelbunden ridning på annans mark.
Rider du ofta längs samma vägar eller stigar så gäller samma regler för dig som för den som driver en ridskola eller hyr ut boxplatser.
inte rida i planterad skog
undvika att rida på mjuka stigar och på stigar som vanligtvis används för vandring och motionslöpning. Rid inte heller i markerade eller uppåkta skidspår
undvika att rida över ömtålig mark som exempelvis ängar och hagar, lavmarker och kärrmarker
vara extra uppmärksam under vår och höst när det är blött och mjukt i markerna
hästens hovar kan skada granarnas rötter. Då kan det bli rotröta i trädet så att virket förstörs
inte rida över tomter. De som bor i naturnära hus ska kunna känna sig ostörda inom den så kallade hemfridszonen. Hur stort område som ska räknas som tomt beror på situationen. Det är risken att störa som bestämmer hur nära huset du kan rida
Vad gäller när du tältar?
Att tälta med ett par, tre tält under något enstaka dygn ingår i allemansrätten. Om ni däremot tältar i stora grupper med många tält behöver du be markägaren om lov. Då är risken för markskador och sanitära olägenheter större.
I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Det kan också vara tältförbud i hela området.
De flesta kommuner har bestämmelser om camping i de lokala ordningsföreskrifterna. Det kan handla om förbud att tälta i parker, idrottsområden eller liknande.
Det kan också finnas förbud mot att tälta i friluftsområden.
Du behöver själv ta reda på vad som gäller. Information finns hos kommunen och polisen.
Vad gäller vid vandring?
Du kan gå eller åka skidor nästan överallt i naturen, men det finns vissa undantag. Du får till exempel inte vara på annans tomt eller gå över planteringar.
Du får inte ta dig fram över tomt eller plantering, oavsett risken för skada på mark eller växtlighet. Med plantering menas i första hand trädgårdar, plantskolor, parkplanteringar och liknande områden.
Det kan också finnas andra markområden som du inte får passera, om det är risk för att marken skadas. Med tanke på skaderisken får nog en skogsplantering med späda plantor betraktas som förbjudet område.
Åkrar är på vissa platser mycket viktiga ur allemansrättslig synvinkel. Det kanske inte finns så många andra marker i området. Det är ändå alltid förbjudet att ta sig fram över åkrar under den tid på året när det finns risk för att grödan kan ta skada.
När marken är hårt frusen och snötäckt, och det inte finns sådda grödor i jorden som kan ta skada, finns däremot inget som hindrar att du går eller åker skidor över åkermark. Ansvaret vilar på dig som går eller skidar att se till så att marken inte skadas. Prata med markägaren om du vill vara helt säker!
Vill du vara med och utbilda framtidens ledare och samtidigt utveckla ditt eget ledarskap?
Nu öppnar ansökan! I höst kan det bli du som får utbildning för att kunna hålla i 4H:s nya Nationella ledarutbildning.
Just nu söker vi engagerade 4H:are som vill bli ledare för 4H:s nya Nationella ledarutbildning!Förutom att stärka ditt CV blir du ävenen del av 4H:s utveckling.
Om du blir en av våra ledare kommer du i slutet av året få gå en utbildning, så att du känner dig bekväm med materialet, för att sedan lära ut det till medlemmar från 13 år runt om i hela landet. Tanken är att oavsett var i landet våra medlemmar är 4H-aktiva så ska de ha tillgång till en bra, utvecklande och inspirerande ledarutbildning!
Du kommer att bli en del av ett sammansvetsat ledarteam som tillsammans under nästa år driver 4H:s utbildningar framåt. Vi har även andra träffar och roliga aktiviteter planerade för ledarteamet under nästa år. Det kommer att både bli kul och givande!
Vem kan söka?
Du är 16 år eller äldre och medlem i 4H.
Du är tillgänglig för att (tillsammans med en annan ledare) hålla i 2-3 ledarutbildningar under 2022.
Du ser fram emot att utveckla dina egna ledarkunskaper och samtidigt lära känna 4H:are över hela Sverige.
Ledaruppdraget är ideellt, 4H står för rese-, mat-, och logikostnader.
Pinnbröd åt folket är ett projekt finansierat av Svenskt Friluftsliv.
Tänk er att kunna kombinera lärande om psykisk ohälsa, utomhuspedagogik, äventyrspedagogik och gruppdynamik med friluftsläger och övernattning i naturen? Det är precis vad 4H arbetar med genom projektet Pinnbröd åt folket, ett treårigt projekt som finansieras av Svenskt Friluftsliv.
Projektet arrangerar läger i bland annat Västra Götaland, Skåne, Kronoberg, Jönköpings län och Stockholm. Håll utkik efter ett läget nära dig!
4H driver ett treårigt projekt om utomhuspedagogik. År tre handlar om att samtliga 4H-gårdar i Sverige, på olika sätt, utifrån lokala förutsättningar, aktivt arbetar med nyskapande utomhuspedagogiska metoder i pedagogisk verksamhet i naturen, tillsammans med besökande skolor, i linje med Agenda 2030, Friluftsmålen och 4Hs motto: ”Lära genom att göra”.
Kretsloppsbesöket är ett exempel på detta.
Tack Svenskt Friluftsliv för stödet!
Vill du lära dig mer om hur du kan använda det i din 4H verksamhet?
1H4H – Kretsloppsbesök
När: 21 maj kl 09.00-10.00.
Kursledare: Christina Spano från Akalla och Tensta 4H gård, som kommit på och utvecklat konceptet.
Anmälan: Membersky
Vill du lära mer om utomhuspedagogik i allmänhet?
1H4H – Utomhuspedagogik grund
Målgrupp: ideella, förtroendevalda och personal
Innehåll: utomhuspedagogik på grundläggande nivå som går att använda på 4H oavsett vilken verksamhet man har i sin klubb.
Kursledare: Annika Hemingstam
Kostnad: Kursen är gratis men vi kommer att fakturera 150 kr om du anmäler dig men sedan inte deltar.
När: 16/6 kl. 19:00-20:00
Begränsat antal platser – först till kvarn
Anmäl dig här: https://membersky.com/org/4h/event/1h4h-utomhuspedagogik-grund/anmalan
Frågor om projektet eller 1H4H? Kontakta oss på info@4h.se
Sverige har fått möjligheten att delta i S4-H Winter Pen Pal Program, vilket är något som States ´ 4-H International Exchange anordnar.
Programmet riktar sig till 4H-are mellan 9-18 år som under fyra månader ha kontakt med en 4H-are i USA. Detta för att få nya vänner, förbättra sin engelska samt lära sig mer om den amerikanska kulturen.
Är du personal eller en person utanför målgruppen? Uppmuntra då någon annan att vara med, detta är en väldigt unik och rolig möjlighet. Om du är intresserad av att delta, läs då mer via PDFerna som ligger här nedan.