Lediga jobb & ideella uppdrag

Sveriges 4H söker suppleant med nya perspektiv!

Om Sveriges 4H 

4H är en internationell ideell ungdomsorganisation med bred verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater. Vi finns i över 80 länder och riktar oss till barn och ungdomar 6-25 år. I Sverige finns över 200 klubbar där några bedriver 4H-gårdar som sammanlagt lockar ca 2,5 miljoner besökare per år. 4H bedriver verksamhet för ungdomar, av ungdomar. Ungdomarna i Sveriges 4H får möjligheten att leda läger och sitta i styrelser och projekt- och arbetsgrupper. 

4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden. Vi lägger stor vikt i föreningsdemokratin och vill att barn och ungdomar ska vara med och påverka sin och sina kompisars fritid. Vi tycker att det är oerhört viktigt att unga tidigt får möjlighet att ingå i en styrelse. Därigenom kommer ansvarstagande naturligt och skapar en plattform där personer kan göra medvetna val, fatta beslut med en känsla av trygghet och stå för sina handlingar. Enligt 4H innebär det ansvaret också att det är en självklarhet att varje individ oavsett kön, social eller kulturell bakgrund respekteras. 

Visionen ska uppnås med hjälp av de 4 H:na och 4H:s motto “Att lära genom att göra” 4H står för huvud, hjärta, hand och hälsa och de genomsyrar all verksamhet. 

 • Huvud: Huvudet står för kunskap. 4H vill främja intresset för ett aktivt lärande genom ett intressant och inspirerande inlärningssätt. Kunskaper som ger förståelse för omvärlden och om vad naturen och dess resurser ger oss värderas högt. Men också kunskaper om demokrati och varje individs möjlighet att påverka.  
 • Hjärta: Hjärtat står för förmågan till medkänsla. 4H vill skapa ungdomar med medkänsla, kärlek och respekt för sina medmänniskor, men likaså djur och natur.  
 • Hand: Handen står för färdighet och kopplas samman med mottot “att lära genom att göra”. 4H vill skapa nyfikenhet och göra lärandet till en lek genom att låta barn och unga lära sig saker i praktiken. 
 • Hälsa: Hälsans H belyser ett sunt och naturligt levnadssätt. För 4H betyder det att hålla igång kropp och hjärna med bra mat, idrott, lek och vistelse i natur och mark. Men också genom socialt umgänge och lärande. 

 

Om styrelsens ansvar och arbete 

Riksförbundsstyrelsen är vald av Sveriges 4H:s medlemmar på riksförbundsstämman och representerar dem och ska arbeta i enlighet med den riktning som stämman beslutar när man fastställer verksamhetsplanen. Styrelsen är också arbetsgivare till personalen på riksförbundets kansli och uppdras också att arrangera några årliga nationella arrangemang som till exempel nationella konferensen. Tillsammans med personalen ser man också till att verksamheten i landet är välfungerande. Man har hjälp av personalen men det är styrelsen uppgift att leda arbetet.  

I styrelsen förväntas du delta på fysiska arbetshelger varannan månad och digitala möten 1-2 gånger i månaden. Utöver möten förväntas du vara med och föra arbetet framåt och som suppleant lägga ca 6-10 timmar i månaden. 

 

Vem vi söker 

Till styrelsen söker vi dig som är engagerad och med tidigare styrelseerfarenhet och grundläggande ekonomikunskaper. Att ha goda ledaregenskaper och samarbetsförmåga men kunna jobba självständigt och strategiskt är också efterfrågat. 

Några exempel på andra egenskaper vi söker är om du har kompetens inom till exempel föreningsekonomi, personalfrågor, IT, PR eller är en duktig skribent. Men det är också positivt om du kan bidra med nya perspektiv och idéer för att stärka och utveckla Sveriges 4H:s jämställdhets- och inkluderingsarbete. Att vara en del i att göra Sveriges 4H till en organisation som lockar och välkomnar alla barn och unga mellan 6-25 år. 

Vi söker personer i alla åldrar, från alla delar av Sverige och med olika bakgrund.  

Uppdraget är arvoderat och du erhålls ett arvode på 12% av PBB som 2021 var ca 5 700 kr. 

 

Ansökan

Ansök till valberedning@4h.se

Sommarjobb

 Lägerledare till dagläger på Aspö Gård i Skövde

4H arrangerar dagläger med djur, bad och roliga upptåg på Aspö Gård i Skövde.

Vi har läger 11–12 april, 18–22 juli (vecka 29) och 1–5/8 (vecka 31). Lägerdeltagarna är från 9 år och aktiviteterna består av bland annat djurskötsel, tävlingar, lekar, bakning och friluftsliv. En lägerdag är mellan klockan 9 och 15 och du som lägerledare jobbar oftast klockan 8–16.

Vi söker just nu Huvudledare över 18 år och Hjälpledare från 16 år Som ledare är du med och planerar och strukturerar upp lägerdagarna, håller ihop gruppen och ser till att deltagarna mår bra och har kul. Det är det meriterande ifall du har tidigare erfarenheter av att leda barngrupper och har djurvana. I och med att vi badar så är det ett krav att vara simkunnig. Som lägerledare blir du snabbt en förebild för deltagarna så att vara omtänksam, kreativ och positiv är alltid bra egenskaper!

Vi ser framemot din ansökan! Skicka din ansökan till vastragotland@4h.se

 

Lägerledare till läger på Strömma Naturbrukscentrum

4H arrangerar läger med djur, bad och roliga upptåg på Strömma i sommar.

Vi har dagläger 27/6-2/7 (vecka 26) och läger med övernattning 4-8/7 (vecka 27). Lägerdeltagarna är från 9 år och aktiviteterna består av bland annat djurskötsel, tävlingar, lekar, utflykter, matlagning, bakning och friluftsliv.

Vi söker just nu Huvudledare över 18 år och Hjälpledare från 16 år Som ledare är du med och planerar och strukturerar upp lägerdagarna, håller ihop gruppen och ser till att deltagarna mår bra och har kul. Det är det meriterande ifall du har tidigare erfarenheter av att leda barngrupper och har djurvana. I och med att vi badar så är det ett krav att vara simkunnig. Ett plus för dig som är 18 är om du har körkort och tillgång till bil. Som lägerledare blir du snabbt en förebild för deltagarna så att vara omtänksam, kreativ och positiv är alltid bra egenskaper!

Vi ser framemot din ansökan! Skicka din ansökan till vastragotland@4h.se

Ledigt jobb

Föreningskonsulent Uppsala

Uppsala läns 4H står i startgroparna för en stor utvecklingsresa, där vi redan idag är en viktig samhällsaktör som strävar efter att ytterligare stärka vår verksamhet för barn och unga! Detta genom att i samarbete med Uppsala kommun starta två nya 4H-gårdar i södra delen av Uppsala tätort.

Som projektledare kommer du ha ett övergripande uppdrag; att starta upp och etablera de nya 4H-gårdarna. Du kommer också ha uppdraget att utveckla barn- och ungdomsverksamheten. Det är ett varierande uppdrag där ingen dag är den andra lik och du kommer att samarbeta med en mängd olika aktörer för att genomföra ditt uppdrag på ett bra sätt. För att trivas hos oss ska Du och ditt arbete präglas av 4H:s vision och anda.

 • Arbeta för att stärka verksamheten för barn och unga genom att starta upp två nya 4H-gårdar i Uppsala kommun
 • Ansvarig för att erforderliga tillstånd söks och godkänns, samt tillse en god djurhållning enligt svensk lagstiftning samt i enlighet med 4H:s regler och policys
 • Inspirera barn och unga till ett ideellt engagemang i 4H och lära ut om föreningsdemokrati
 • Skapa förutsättningar för klubbverksamhet för barn och unga på gårdarna
 • Planera och förbereda för gårdarnas verksamhet; exempelvis utreda vilka djur gårdarna ska ha och vilka aktiviteter som ska genomföras
 • Skapa en god fysisk arbetsmiljö på gårdarna samt stötta i rekrytering av personal till gårdarna
 • Arbeta med marknadsföring samt starta upp och driva sociala medie-kanaler för gårdarna
 • Budget- och inköpsansvar till gårdarna

 

För att passa in i den rollen ser vi att du har följande kvalifikationer:

 • Relevant utbildning eller erfarenhet, exempelvis agronomexamen
 • Erfarenhet av projektledning
 • Erfarenhet från myndighet
 • God datorvana samt uttrycker dig väl i tal och skrift
 • B-körkort och tillgång till egen bil

 

Läs hela jobbannonsen här:

https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/25916936

 

Skicka CV och personligt brev till jobb.uppsala@4h.se

Sommarens roligaste jobb!

272674887_2150823491736917_8528681829659029267_n

Riksförbundet Sveriges 4H kommer under sommaren arrangera 10 läger på nya platser i södra Stockholm. Vi söker dig som är född 2006 eller tidigare, gillar att ta ansvar och förmedla rörelseglädje åt barn. Gemensamt tema för alla läger är stadsnära friluftsliv.

Genom att bygga ett team av ledare med bred kompetens kommer vi tillsammans att kunna erbjuda ett händelse- och lärorikt sommarläger. Det kommer vara en blandning av dags- och övernattningsläger. Som 4H-ledare kommer du gå utbildningar inför sommaren för att säkra god kvalité på våra läger.

Som ledare kommer du tillsammans med dina kollegor att hålla i lägerverksamhet för barn och ungdomar 7-15 år. Vi jobbar som ett team och tar hjälp av varandra för att lösa problem och för att se till att alla får en oförglömlig lägerupplevelse. Det är inget krav att du som ledare ska ha tidigare erfarenheter, vara 4H medlem eller besökt någon av våra gårdar.

Ansökan tar ungefär 15 minuter, du behöver inga dokument (cv, personligt brev osv.). Ansökan består av 24 frågor med fokus på att veta mer om dig. Du kommer få återkoppling under april och några kommer få komma på intervju.

Ansök här!

Sista ansökningsdagen är 30 april.

Hör gärna av dig om du har frågor!


Emelie Schlyter
Projektledare 4H -Sommarläger på nya platser
emelie.schlyter@4h.se

 

Lär känna Julia på Gränby 4H-gård

Visste du att 4H har 150 anställda runt om i Sverige?

Julia

Vad är din roll på 4H idag?

Verksamhetsledare på Gränby 4H-gård i Uppsala.

Vad ingår i din roll?

Jag ansvarar för 4H-gården och alla djuren som bor där. I det ansvaret ingår allt från att se till att vi uppfyller alla lagkrav och har alla tillstånd som behövs för en 4H-gård till att planera djurens sommarbeten, avel och foder. Utöver jobbet kring djuren jobbar jag även med aktiviteterna vi anordnar på gården och med 4H-klubben.

Är det svårt att vara gårdsföreståndare när du är så ung?

Att vara gårdsföreståndare är svårt av många anledningar. Det är många olika arbetsuppgifter och man behöver kunna mycket. Ibland sitter man på kommunmöte på förmiddagen och hjälper till med en lamning på eftermiddagen. Men jag tycker sällan det är min ålder som gör mitt jobb svårt. Tvärtom ser jag det ofta som en fördel att vara ung när man jobbar i en ungdomsorganisation.

Hur hittade du till 4H från början?

När jag fyllde 5 år hade jag födelsedagskalas på Gränby 4H och det jag önskade mig i födelsedagspresent var att vara som ledarna som höll i kalaset. Så mamma sa att jag skulle fråga om jag fick vara med i klubben, vilket jag gjorde och på den vägen är det.

Varför har du valt att stanna i 4H och jobba där?

När jag fick erbjudandet om att börja jobba inom 4H var det först som aktivitetsledare på Uppsala 4H:s länsförbund och Gränby 4H. Det kändes som en chans att ge tillbaka till en organisation som har gett mig väldigt mycket. Att sedan gå vidare och bli verksamhetsledare var något jag gärna ville eftersom jag vuxit upp på gården och gärna ville vara med och utveckla den.

Vad är det bästa med 4H?

Det jag är mest stolt över och tycker är det bästa med 4H är alla duktiga och engagerade unga ledare som skapas och utvecklas här, det tycker jag är underbart att se. Alla kan lära sig något inom 4H!

Vart hoppas du att 4H är i framtiden?

Jag hoppas att 4H kan fortsätta växa och engagera ännu fler barn och unga. Att 4H blir en organisation som alla barn och unga i Sverige kommer i kontakt med på något sätt.

Hur ser du på din egen utveckling: vad är nästa steg för dig?

Just nu vill jag fortsätta arbetet med Gränby 4H-gård och utveckla den, det finns väldigt mycket potential i gården. Längre fram skulle jag gärna vilja studera, kanske något inom ledarskap och projektledning.

Praktik 2022

Hösten 2022 tar vi emot praktikanter inom flera områden. Hör av dig till vår verksamhetsutvecklare på Malin.widell@4h.se för att diskutera om just din praktikperiod skulle passa att ha hos oss.

Kansliet är uppdelat på tre ställen: Katrineholm, Uppsala och Stockholm. Därför erbjuder vi praktikplatser på distans främst.

Projektledare och kommunikatör

4H startades i USA 1902 och kom till Sverige för över hundra år sedan. Sedan dess har 4H-andan och våra metoder spridit sig över hela världen och idag finns vi i 80 länder. Arbetssättet som genomsyrar allt vi gör är ”lära genom att göra” och vårt syfte är att utveckla barn och ungdomar till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden samt att främja ett sunt levnadssätt för barn och ungdomar genom friluftsliv, aktiv fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Idag har vi 200 klubbar varav ett 30-tal på 4H-gårdar med 2,5 miljoner besökare per år. Sammanlagt är vi 10.000 medlemmar runt om i Sverige.

Under 2022 kommer vi driva flera projekt finansierat av Svenskt Friluftsliv. Vi söker en visstidsanställd projektledare då vi under 2022 kommer att genomföra ett större projekt. Projekt syftar till att fler barn och unga ska mötas tillsammans ute i naturen. Projektet kommer att leda till att fler barn och unga får testa på att åka på läger och vara utomhus under sommaren. Det kommer leda till ökad kännedom om friluftsliv och allemansrätten hos dessa barn samt till motion och rörelse utomhus. Något som vi tror kommer att ge mersmak och påverka deras vardagsintressen även efter lägrets slut.

I uppdraget ingår att:

·         Planera sommarläger

·         Jobba på plats och leda sommarläger

·         Utbilda lägerledare

·         Skapa kommunikation som engagerar på sociala medier, hemsida och nyhetsbrev.

·         Ansvara för layout och text kopplat till projekt.

Vi är i en spännande fas där vi ser över och vill utveckla vårt kommunikationsarbete för att skapa bättre förutsättningar för att nå framgång i vårt arbete för barn och unga. Du kommer att få stor frihet i att forma vårt kommunikationsarbete.

Vi söker dig som har:

·         Utbildning inom projektledning eller dokumenterad erfarenhet av att framgångsrikt driva projekt

·         Utbildning inom kommunikation eller dokumenterad erfarenhet av detta

·         Erfarenhet av att arrangera och leda läger

·         Erfarenhet av arbete med barn och unga

·         Lätt att skapa nya och vårda kontakter

·         Stor förmåga att ta egna initiativ och självständigt driva arbetet framåt

Meriterande är om du har erfarenhet av inkluderingsarbete och icke-diskriminering. Det är också en fördel om du sedan tidigare har erfarenhet av arbete inom idéburen sektor eller arbete med ideellt engagerade.

Som person är du initiativrik, självständig, resultatinriktad och har lätt för att samarbeta med andra.

Du formulerar dig väl i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du kan identifiera dig med vår värdegrund.

Tjänsten och placering
Tjänsten är en visstid under 2022 på heltid. Huvudkontoret är i Katrineholm men kanslipersonal arbetar även i Stockholm och Uppsala. Utöver det finns runt 150 medarbetare runt om i landet.

Lön
Vi tillämpar individuell lönesättning.

Tillträde
Enligt överenskommelse.

Ansökan
CV och personligt brev skickas till jobb@4h.se. Skriv ”Projektledare” i ämnesraden.

Sista ansökningsdag är 31 januari 2022. Intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

Frågor?
Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta verksamhetsutvecklare Malin Widell på Malin.widell@4h.se eller 073-143 93 87.

Välkommen med din ansökan!

Kättilsröds 4H-gård söker en verksamhetsledare

Kättilröds 4H-gård är en väletablerad gård öppen för allmänheten i Tuve i Hisingsparken. Här finns kor, får, getter, grisar, hästar, kaniner, höns, ankor och katter. Gården har en stor och mycket uppskattad barn- och ung-domsverksamhet och bedriver ridskola på vardagar samt olika typer av lägeraktiviteter på loven.

Kättilsröd är också ett välbesökt utflyktsmål för barnfamiljer, föreningar och friluftsentusiaster.
Arbetsuppgifter:
Vi söker nu en engagerad och driven verksamhetsledare till vår verksamhet. Du gillar att arbeta i lag men också självständigt och får gärna vara mellan 20 och 30 år.
Jobbet är fysiskt och kräver att du arbetar utomhus en stor del av arbetsdagen. Du måste också ha vana vid barn och unga då jobbet framför allt handlar om att ta hand om gårdens yngre medlemmar. För dem ska du vara ett föredöme och tryggt och säkert leda dem i grupper.

Du måste även ha erfarenhet av arbete med djur, främst hästar, då tjänsten även omfattar att hålla ridlektioner på nivå LD-LB med två grupper om cirka tio ridelever i varje grupp, en kväll i veckan.

 

Observera att tjänsten innehåller mycket mer än djurskötsel vilket tar en liten del av vår tid.

Arbetet innebär helgtjänstgöring enligt ett rullande schema. Då arbetar personal ihop med frivilliga ungdomar och barn på gården. Du är också gårdens representant gentemot besökare och håller i allt från studiebesök till barnkalas.

I tjänsten ingår också att handleda praktikanter och vuxna som arbetstränar.

Datorvana behövs då det förekommer en del administration.

Arbetsuppgifterna är mycket varierande och det är viktigt att hålla koll på vad som behöver göras, att delegera arbetsuppgifter och att barn, ungdomar och djur tas hand om ordentligt.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet där egenskaper som ansvarstagande, självständig, utåtriktad och samarbetsvan har en fördel. För den som passar för tjänsten är detta ett väldigt roligt, varierat och givande arbete!
Krav:
• Djurvana (främst häst)
• Minst 10 års ridvana
• Erfarenhet av att jobba med barn
• Klarar fysiskt arbete utomhus
• Teknisk till viss del
• Körkort B
Meriterande:
• Haft egen häst eller liknande
• Arbetat i stall eller på annan gård
• Arbetat med barn och ungdomar
• Arbetat med administration i förening, styrelse eller liknande

Tillträde: Anställningen inleds med provanställning på heltid i sex månader med preliminär start 1 februari 2022 som kan leda till fast anställning.
Skicka ditt cv samt personligt brev till kattilsrods4h@telia.com

Följ oss på LinkedIn

På LinkedIn kan du följa Sveriges 4H och ta del av inlägg som rör lediga jobb och ideella uppdrag.

Följs oss här: https://www.linkedin.com/company/28632364/admin/

Skärmavbild 2021-12-08 kl. 17.58.13

Praktik våren 2022

Skärmavbild 2021-12-08 kl. 18.16.44
Vill du spendera din praktik på Riksförbundet under vårterminen? Du kanske är intresserad av frågor som demokrati, organisering och påverkan? Eller så kanske du har kompetens inom administration, marknadsföring, sälj, juridik eller förhandling?
Maila ditt intresse till malin.widell@4h.se och berätta varför du vill ha en praktikplats hos oss.
Riksförbundets kontor är i Katrineholm men praktiken kan ske på distans var som helst i Sverige och din handledare på 4H finns i Stockholm.