Klöverhjälten

Lek bakvänd kurragömma med Klöverhjälten

kloverhjalten_webb_lek

Bakvänd kurragömma är nästan som vanlig kurragömma- fast här är det inte en som ska hitta alla de andra – utan alla som ska hitta en som gömt sig. Alla som är med i leken räknar högt till hundra tillsammans, utom en som ska hitta ett gömställe. När de övriga deltagarna räknat klart ska de leta upp den som gömt sig. När någon hittar den som gömt sig ska man inte tala om det högt för de andra, utan tyst gömma sig tillsammans med hen.

Historien om Klöverhjälten

KLOVERHJALTEN_FYRAH

Klöverhjälten har tågat in i 4H:s verksamhet. 4H;s egna superhjälte. Var kom hen ifrån? Vad är Klöverhjältens historia?

Klöverhjälten föddes genom ett projekt som heter Verksamhet för alla. Ett projekt som verkat för att fler ska få ta del av 4H:s fantastiska verksamhet. I projektet har människor från jordens alla hörn träffats, olika kulturer har fått lära känna varandra, språkförbistringar har förekommit. Mitt i allt detta föddes Klöverhjälten, den superhjälte som är det bästa av allt 4H, en samlingspunkt för 4H-andan, våra medlemmars nyfikenhet, öppenhet och vilja att utvecklas. Och självklart en representant för våra fyra H:n. Klöverhjälten bidrog till att föra människor närmare varandra.

Klöverhjälten är organisationens samlingsrepresentant för kärlek, förståelse och respekt. Klöverhjälten skulle aldrig någonsin bära några vapen. Hens enda attribut är ett förstoringsglas. Med förstoringsglaset går hen på djupet och lär sig mer om saker som kan uppfattas som främmande eller obehagliga. För Klöverhjälten vet att när mer kunskap kommer till ytan så kommer förutfattade meningar att sköljas bort. Genom förståelse, gemenskap, kärlek och respekt får vi barn och unga att växa.

Vi vill att barn och ungdomar ska få chansen att upptäcka att superhjältar finns mitt ibland oss. De ska få upptäcka att de kan bli eller är superhjältar själva. Genom Klöverhjälten, vars superkrafter bygger på kärlek, förståelse och respekt, vill vi ge våra unga en sund förebild som representerar mjuka värden och som med mod och nyfikenhet bekämpar fördomar och förtryck. Med de fyra H:na i fokus: Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa möter Klöverhjälten barn och ungdomar i deras funderingar om djur, natur och vår omvärld.

Klöverbladet byter form

Sveriges 4H har i januari 2018 valt att gå ifrån Klöverbladet i tidningsform till att istället bli en levande webbtidning där nyheter verkligen är nyheter. Nya Klöverbladet består av inlägg som kommer publiceras mer löpande under olika kategorier för att du som läsare ska hitta det du är intresserad av. Trevlig läsning!

Vill du komma åt tidigare Klöverblad?

Här nedan ser du bilder på tidigare Klöverblad du kan komma åt och hämta som PDF-fil.

 

Klöverblader nr4 2017 Klöverbladet nr3 2017 Klöverbladet nr2 2017 Klöverbladet nr 1 2017 kb_2016_4 KB_2_2015_framsida KB_1_2015