Alla inlägg

Information om förnyelsefakturor och sista kvartalare

Den 24 januari kommer erbjudande om förnyat medlemskap att sändas ut till de som varit medlemmar under 2021. Erbjudandet innehåller som vanligt ett bifogat inbetalningskort och en möjlighet att tacka nej, alltså en personlig raderingslänk. Om medlemmen inte betalar medlemskapet eller raderar sitt erbjudande kommer två vänliga påminnelser att skickas ut. Efter 150 dagar raderas förnyelseerbjudandet helt om medlemmen inte tagit ställning.

I samband med förnyelseutskicken kommer de som klassificeras som sista kvartalare att få ett mailerbjudande om att tacka ja till sitt kostnadsfria medlemskap avseende 2022. När en sista kvartalare tackar ja till sitt medlemskap skapas en faktura på 0 kr och de får ett aktivt medlemskap.

Nationella konferensen skjuts fram!

På grund av coronaläget kommer nationella konferensen att skjutas fram. Mer information kommer när nytt datum finns.

Vi håller noga koll på coronaläget och hur det utvecklar sig.

4H:s medlemssystem byter namn

Den 10 januari 2022 byter 4H:s medlemssystem namn till Antribe. Funktionen och grunden i systemet är fortfarande densamma och medlemsuppgifterna påverkas inte.

2019 övergick 4H till det digitala medlemssystemet Membersky där medlemmarna själva kan hantera sina medlemskap och evenemangsanmälningar. Den 10 januari 2022 byter systemet namn till Antribe. Som användare kommer man att pekas om till www.antribe.com när man skriver in den gamla adressen i webbläsaren och man kommer att mötas av en ny logotyp. I övrigt påverkas inga funktioner.

I slutet av januari 2022 kommer de som varit medlemmar föregående år att få ta emot ett mail med erbjudande om fortsatt medlemskap och detta kommer alltså att skickas med Antribe som avsändare. Håll utkik i din mailkorg.

Vi hälsar alla medlemmar välkomna till ett nytt år med 4H!

Projektledare och kommunikatör

4H startades i USA 1902 och kom till Sverige för över hundra år sedan. Sedan dess har 4H-andan och våra metoder spridit sig över hela världen och idag finns vi i 80 länder. Arbetssättet som genomsyrar allt vi gör är ”lära genom att göra” och vårt syfte är att utveckla barn och ungdomar till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden samt att främja ett sunt levnadssätt för barn och ungdomar genom friluftsliv, aktiv fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Idag har vi 200 klubbar varav ett 30-tal på 4H-gårdar med 2,5 miljoner besökare per år. Sammanlagt är vi 10.000 medlemmar runt om i Sverige.

Under 2022 kommer vi driva flera projekt finansierat av Svenskt Friluftsliv. Vi söker en visstidsanställd projektledare då vi under 2022 kommer att genomföra ett större projekt. Projekt syftar till att fler barn och unga ska mötas tillsammans ute i naturen. Projektet kommer att leda till att fler barn och unga får testa på att åka på läger och vara utomhus under sommaren. Det kommer leda till ökad kännedom om friluftsliv och allemansrätten hos dessa barn samt till motion och rörelse utomhus. Något som vi tror kommer att ge mersmak och påverka deras vardagsintressen även efter lägrets slut.

I uppdraget ingår att:

·         Planera sommarläger

·         Jobba på plats och leda sommarläger

·         Utbilda lägerledare

·         Skapa kommunikation som engagerar på sociala medier, hemsida och nyhetsbrev.

·         Ansvara för layout och text kopplat till projekt.

Vi är i en spännande fas där vi ser över och vill utveckla vårt kommunikationsarbete för att skapa bättre förutsättningar för att nå framgång i vårt arbete för barn och unga. Du kommer att få stor frihet i att forma vårt kommunikationsarbete.

Vi söker dig som har:

·         Utbildning inom projektledning eller dokumenterad erfarenhet av att framgångsrikt driva projekt

·         Utbildning inom kommunikation eller dokumenterad erfarenhet av detta

·         Erfarenhet av att arrangera och leda läger

·         Erfarenhet av arbete med barn och unga

·         Lätt att skapa nya och vårda kontakter

·         Stor förmåga att ta egna initiativ och självständigt driva arbetet framåt

Meriterande är om du har erfarenhet av inkluderingsarbete och icke-diskriminering. Det är också en fördel om du sedan tidigare har erfarenhet av arbete inom idéburen sektor eller arbete med ideellt engagerade.

Som person är du initiativrik, självständig, resultatinriktad och har lätt för att samarbeta med andra.

Du formulerar dig väl i tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet och att du kan identifiera dig med vår värdegrund.

Tjänsten och placering
Tjänsten är en visstid under 2022 på heltid. Huvudkontoret är i Katrineholm men kanslipersonal arbetar även i Stockholm och Uppsala. Utöver det finns runt 150 medarbetare runt om i landet.

Lön
Vi tillämpar individuell lönesättning.

Tillträde
Enligt överenskommelse.

Ansökan
CV och personligt brev skickas till jobb@4h.se. Skriv ”Projektledare” i ämnesraden.

Sista ansökningsdag är 31 januari 2022. Intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

Frågor?
Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta verksamhetsutvecklare Malin Widell på Malin.widell@4h.se eller 073-143 93 87.

Välkommen med din ansökan!

Johannas reflektioner kring Svenny Kopps artikel om flickors specialintressen

Screenshot_20210930-083513_Instagram

Läs artikeln här: 

https://attention.se/2021/11/26/pionjaren-svenny-kopp-synliggor-flickors-specialintressen/?fbclid=IwAR3fZONo5vriccDed8P1IRDFT1230Nj4534cQN4sPfbjctmz2HTrbGBOuWg


Vem är du och vad är din roll i 4H?

Mitt namn är Johanna och jag jobbar sedan snart två år tillbaka som gårdsföreståndare på Björkö 4H-gård utanför Linköping. Min roll som gårdsföreståndare rymmer många olika delar, t ex djuransvar, arbetsledning och handledning av barn och unga på olika sätt.

Vad är bra med 4H enligt dig?

Jag tycker hela grundidén med 4H:s (vision och värderingar) är väldigt bra, och de går i linje med vad jag själv tycker är viktigt. Jag tycker särskilt om delen att lära barn och unga att känna empati och respekt för sig själva och andra (både djur, människor och natur).

Vad tänkte du när du läste artikeln?

Jag kände igen mig mycket i det Svenny Kopp beskrev om skillnader i beteenden mellan flickor och pojkar med autism. Det jag tyckte var kärnan i artikeln var att vi behöver bredda synen på autism och andra diagnoser och lära oss hur vi bemöter varje enskild individ på ett lämpligt och schysst sätt.

Vill du berätta om ni jobbar med barn och unga med npf-diagnoser?

Roligt nog så är en stor andel av våra kursdeltagare och elever diagnostiserade med någon form av npf. Jag kan inte svara på varför, men jag är väldigt tacksam för att de har hittat till oss. Dessa barn och unga med npf-diagnos har ofta en utmärkande förmåga att se och känna av djuren, vilket är väldigt härligt att få ta del av. Min kollega är diagnostiserad med autism och med hjälp av hennes kunskap, erfarenhet och tips så har jag fått en djupare insikt i hur hjärnor kan fungera olika och hur jag kan anpassa mig för att bemöta personer med npf bättre.

Vi jobbar med personer med npf-diagnoser på flera olika sätt:

  • “Privatlektioner” där jag handleder en enskild person under en timme. Aktiviteterna sker efter personens önskemål och kan vara allt från att rykta en häst till att fylla på halm hos fåren. Detta har upplevts väldigt positivt för unga med autism som har svårt att vara i större grupper och/eller behöver extra stöd.
  • Anordna aktiviteter specifikt för barn med någon form av funktionsnedsättning. Vid dessa aktiviteter sänker vi max antal deltagare, är fler ledare (gärna ledare som är utbildade inom funktionsvariationer) samt anpassar uppgifterna mer än vid andra kurser. Vi försöker i den mån det går att erbjuda platser på våra ordinarie läger och kurser till barn oavsett funktionsnedsättning. Tyvärr är det inte alltid genomförbart då vi har begränsat med personal och resurser, och vid sådana lägen erbjuder vi att en annan vuxen kan följa med barnet som behöver extra stöd.
  • Samarbete med ett särgymnasium på närliggande naturbruksskolor. Eleverna kommer en gång i veckan tillsammans med sin lärare och utför olika gård- och djurrelaterade sysslor. Handledning av arbetstränare med npf-diagnoser som av olika anledningar behöver stöd för att komma ut i eller tillbaka till arbete.

Varför funkar 4Hs verksamhet så bra för dem?

Jag tror det är flera faktorer som spelar in just i vårt fall. Dels är miljön oftast väldigt fridfull och mindre rörig än till exempel i en skola eller stadsmiljö. Lugnet och det praktiska arbetet med djuren gör det lättare för barnen med npf-diagnoser att fokusera, processa och se ett konkret resultat av deras handlingar. Jag tror även att djurens nyfikna, vänliga och lite avvaktande sätt att möta okända personer på gör att barn med npf-diagnoser får tid att känna in djuren ordentligt och att detta gör dem trygga. Min upplevelse är att barn med till exempel autism har lättare för kroppsspråk och den “tysta” kommunikationen som sker mellan två individer än för verbal kommunikation, vilket också kan förklara varför de har en fallenhet för att förstå djuren bättre än människor – djuren använder nästan uteslutande tyst kommunikation, medan vi människor gärna pratar på.

Om man ser till 4H som helhet, så tror jag många som känner sig utanför på olika sätt drar sig till föreningen just för att alla är välkomna och att man möts på lika villkor. Det spelar ingen roll om du har diagnos, tillhör en viss religion eller har en icke-normativ könstillhörighet – du är välkommen oavsett. Människorna inom föreningen dömer inte, och djuren dömer verkligen inte.

Klubbårsmöten 2022

Snart är det dags för årsmöte!

Årsmötet måste hållas innan 10 mars 2022. Därefter ska årsmöteshandlingar skickas till info@4h.se senast 30 april 2022.

På riksförbundsstämman 2021 togs beslut om att ändra stadgarna och ärendelistan för årsmöten. Därför är det viktigt att ni använder mallen för årsmötesprotokoll, så att inget missas. Vill du läsa mer om beslut som togs på riksförbundsstämman? Gör det här: https://www.4h.se/kloverbladet/riksforbundsstamman-2021/

 

Här har vi samlat mallar som ni behöver inför årsmötet 2022.

2022 – Checklista inför, under och efter årsmöte

2022 – Mall för årsmötesprotokoll

2022 – Förklaring av ärendelista och årsmötesprotokoll

Nya stadgar 4H 2021 – redigerbara

2022 – Konstituerande möte

 

Frivilligt att använda:

Digitalt årsmöte

Ordlista föreningsteknik

Mall – årsberättelse (verksamhetsberättelse)

Mall – balansräkning

Mall – resultaträkning

Mall – revisionsberättelse

Mall – arbetsprogram (verksamhetsplan)

Mall – budget

Kättilsröds 4H-gård söker en verksamhetsledare

Kättilröds 4H-gård är en väletablerad gård öppen för allmänheten i Tuve i Hisingsparken. Här finns kor, får, getter, grisar, hästar, kaniner, höns, ankor och katter. Gården har en stor och mycket uppskattad barn- och ung-domsverksamhet och bedriver ridskola på vardagar samt olika typer av lägeraktiviteter på loven.

Kättilsröd är också ett välbesökt utflyktsmål för barnfamiljer, föreningar och friluftsentusiaster.
Arbetsuppgifter:
Vi söker nu en engagerad och driven verksamhetsledare till vår verksamhet. Du gillar att arbeta i lag men också självständigt och får gärna vara mellan 20 och 30 år.
Jobbet är fysiskt och kräver att du arbetar utomhus en stor del av arbetsdagen. Du måste också ha vana vid barn och unga då jobbet framför allt handlar om att ta hand om gårdens yngre medlemmar. För dem ska du vara ett föredöme och tryggt och säkert leda dem i grupper.

Du måste även ha erfarenhet av arbete med djur, främst hästar, då tjänsten även omfattar att hålla ridlektioner på nivå LD-LB med två grupper om cirka tio ridelever i varje grupp, en kväll i veckan.

 

Observera att tjänsten innehåller mycket mer än djurskötsel vilket tar en liten del av vår tid.

Arbetet innebär helgtjänstgöring enligt ett rullande schema. Då arbetar personal ihop med frivilliga ungdomar och barn på gården. Du är också gårdens representant gentemot besökare och håller i allt från studiebesök till barnkalas.

I tjänsten ingår också att handleda praktikanter och vuxna som arbetstränar.

Datorvana behövs då det förekommer en del administration.

Arbetsuppgifterna är mycket varierande och det är viktigt att hålla koll på vad som behöver göras, att delegera arbetsuppgifter och att barn, ungdomar och djur tas hand om ordentligt.

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet där egenskaper som ansvarstagande, självständig, utåtriktad och samarbetsvan har en fördel. För den som passar för tjänsten är detta ett väldigt roligt, varierat och givande arbete!
Krav:
• Djurvana (främst häst)
• Minst 10 års ridvana
• Erfarenhet av att jobba med barn
• Klarar fysiskt arbete utomhus
• Teknisk till viss del
• Körkort B
Meriterande:
• Haft egen häst eller liknande
• Arbetat i stall eller på annan gård
• Arbetat med barn och ungdomar
• Arbetat med administration i förening, styrelse eller liknande

Tillträde: Anställningen inleds med provanställning på heltid i sex månader med preliminär start 1 februari 2022 som kan leda till fast anställning.
Skicka ditt cv samt personligt brev till kattilsrods4h@telia.com

Nationella konferensen 2022

hilda_djupenstrom

Varmt välkomna till 4H:s Nationella Konferens 2022 den 28-30 januari på Valla Folkhögskola i Linköping. Det kommer bli en inspirerande helg med föreläsningar, workshops, nätverkande, häng och festligheter! 

Konferensen planeras i dagsläget att äga rum på Valla Folkhögskola i Linköping med ett begränsat antal deltagare. Nytt för i år är att du även kan välja att delta digitalt som åhörare på kurspassen och föreläsningen. Som åhörare deltar du via zoom, länk skickas ut i förväg. Inget konto krävs, men däremot behöver du ha tillgång till dator, surfplatta eller mobil. Av praktiska skäl kommer inte alla kurspass att vara tillgängliga att lyssna på.

– Åldersgräns: Födelseår 2006 eller tidigare
– Anmälan stänger: 10 januari eller när alla platser är bokade. Först till kvarn gäller.
– Logi: Du kan välja boende i rum eller golvlogi. Varje rum delas med en eller två andra deltagare, ta med egna sängkläder. Vid golvlogi sover du på golvet i idrottshall eller klassrum tillsammans med andra deltagare och får ta med dig egen madrass och sängkläder/sovsäck.
– Kostnad: 2000 kr för boende i rum och 1600 kr för golvlogi. Om du önskar delta på konferensen men har eget boende, är deltagaravgiften 1300 kr. Att delta som åhörare via zoom är kostnadsfritt, se nedan. Betalning sker till ditt länsförbund.

Nytt för i år är att du även kan välja att delta digitalt som åhörare på kurspassen och föreläsningen. Som åhörare deltar du via zoom, länk skickas ut i förväg. Inget konto krävs, men däremot behöver du ha tillgång till dator, surfplatta eller mobil. Av praktiska skäl kommer inte alla kurspass att vara tillgängliga att lyssna på.
Här kan du läsa mer och anmäla dig:  https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=WrUO31mIjUOWyAlkRq2nBOKQddTGqy9NqEjrtUqw_J5UQzBFT1JUSlQ0S0hNREJOWTlDVjRGU0lBOS4u

Årets inspirationsföreläsning
Hur skapar man medlemsvärde och får medlemmar att stanna? Inspireras av Unga Aktiesparare som är stjärnor på detta! Deras medlemmar vill inte lämna organisationen och har så otroligt roligt på deras träffar.

 

Årets kurspass

Introduktion till utomhuspedagogik/Vad är utomhuspedagogik?

Detta kurspasset är för dig som vill utveckla ditt pedagogiska ledarskap och lära dig om bakgrund och fördelar/ utmaningar med utomhuspedagogiska metoder. Du kommer även få höra om och pröva några praktiska tips på hur utomhuspedagogiska metoder passar in i och kan utveckla aktiviteterna i verksamheten för yngre medlemmar i 4H-klubben/på 4H-gården. Passet kommer vara både teoretiskt och praktiskt och både inomhus och utomhus.

Ledare för kurspasset är Annika Hemingstam, Akalla 4H, leg naturbrukslärare och masterstudent i didaktik med utomhuspedagogisk inriktning.

 

Workshop: Väx i 4H

Vad är ditt nästa steg inom 4H? Låt dig inspireras av andra som testat på att resa med 4H, ordna träffar för alla på länet, åkt på rixläger och mycket annat. På detta passet är det den egna utvecklingen som står i fokus och du kommer på ett interaktivt sätt lära dig mer om vad 4H kan erbjuda.

 

Workshop i praktisk marknadsföring

I denna workshop diskuterar ci hur ni som 4H-klubb eller gård kan nå ut till personer i er närmiljö. Vilka lagar och regler gäller? Med hjälp av varandra skapar vi även material för marknadsföring på plats i Linköping. Kursledare är Hedda Sandelius från Vallentuna 4H.

 

Styrelsekunskap

Sitter du i en styrelse och vill fördjupa dig i styrelsekunskap? Då är detta inriktningen för dig. Här kommer du få lära dig om föreningsteknik samt diskutera olika dilemman som kan uppstå när bokslutet inte stämmer, när personal blir sjuk, ingen annan i styrelsen svarar och andra oförutsägbara situationer som kan uppstå.

 

Pinnbröd åt folket

Pinnbrödet åt folket är ett treårigt projekt som 4H fått pengar till av Svenskt Friluftsliv. Tillexempel arrangerades ett äventyrsläger i december 2021 inom projektet där ungdomar från 4H i hela Sverige fick lära sig tillsammans utomhus. En deltagare sa efteråt “Detta var det roligaste jag gjort i mitt liv!”
På detta passet kommer projektledaren att berätta om projektet och om hur du kan ordna övernattningsläger med friluftstema där deltagarna blir lika nöjda som personen ovan.

 

 

Har du några frågor går det bra att höra av dig till arrangörsgruppen på nationellakonferensen@4h.se.

Varmt välkomna!

*OBS*
Vi håller oss ständigt uppdaterade på läget gällande pandemin. Med tanke på restriktioner och ökad smittspridning kan konferensen behöva skjutas upp. Därför uppmanar vi alla deltagare att boka avbokningsbara biljetter. Information om uppskjutande av konferensen går ut till alla som anmält sig per epost samt i evenemanget på Facebook, och i sådant fall faktureras inte deltagaravgiften.

Stanna hemma om du är sjuk! Kontakta arrangörsgrupper via e-post till nationellakonferensen@4h.se vid sjukdom. Om du inte kan delta på grund av sjukdom betalas deltagaravgiften tillbaka.

För att kunna hålla en säker konferens kommer vi att vidta åtgärder för att minska trängsel, som exempelvis begränsat deltagarantal, möjlighet att delta från hemmet, extra avstånd mellan deltagare under måltider och kurspass med mera. Handsprit och munskydd kommer att finnas på plats.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Du som inte är vaccinerad bör hålla extra avstånd. Du kan läsa mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19 här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/skydda-dig-sjalv-och-andra-rekommendationer-om-covid-19/

 

Ge någon ett medlemskap i julklapp

Skärmavbild 2021-12-08 kl. 12.21.18
*Gäller bara nya medlemmar som inte varit medlemmar under 2021*
Så här går du tillväga om du vill ge bort ett medlemskap i julklapp:
1. Gå in på www.4h.se/bli-medlem/
2. Välj den 4H-klubb som är närmast dig. (Priset varierar beroende på vart klubben ligger). Välj att skapa medlemskap åt den som ska få julklappen.
3. Betala fakturan innan julafton
4. Maila info@4h.se för att få ett julklappsbevis som du kan ge bort.
5. Klart!
Nu kan den nya medlemmen gå på träffar inom 4H och få massa nya kompisar för livet!
Frågor? Maila info@4h.se