Hallandslänstrupp till Rix20 i Kalmar!

I 4H finns det massvis av läger! Ett av våra största är ett rikstäckande läger – ett Riksläger! Detta är en sida för de som ska åka med Hallands 4H till Rikslägret i Kalmar! Den officiella Rikslägersidan hittar du här: https://www.4h.se/rix20/. Årets läger är på Skälby 4H-gård i Kalmar, 18 – 25 julI! För att delta på rikslägret behöver du vara född 2006 eller tidigare, samt vara medlem i 4H – i övrigt får du komma precis som du vill och som du är!

Årets Riksläger är tyvärr inställt

Riksförbundsstyrelsen har tagit i råd med arrangörsgruppen av Rix20 ett tråkigt men nödvändigt beslut om att ställa in Rix20 på grund av nuvarande samhällssituation med Covid-19. I samband med detta tog även riksförbundsstyrelsen beslutet att riksförbundsstämman kommer arrangeras digitalt den 15-16 augusti

Anmälan

I år har vi i Hallands 4H en egen anmälan:

Anmäl dig här!

Om du inte ska åka med Hallands 4H hittar du anmälan på den officiella riksläger sidan: här!

Årets Länstruppsledare

Ellen Svensson, Sibbarps 4H
Daniel Sjöberg, Träslövs 4H
Klara Ragnarsson, Sibbarps 4H
Oliver Brink, Valinge 4H

Vid frågor kring Rikslägret 2020 kontakta Oliver Brink: 076-84 28 096 eller oliver.brink@4h.se.

Förberedelseträffar

Under förberedelseträffarna kommer vi att gå igenom vad ett riksläger är, lära känna varandra, förbereda oss på årets tema. Vi kommer att öva på våra hejar ramsor, volleyboll och vår talang (teater)!

1 – 2 februari på Ästad 4H-gård

29 mars på Studiefrämjandet i Varberg

31 maj – plats kommer!

3 – 4 juli på Ästad 4H-gård

Om 4H:s Riksläger

4H:s Riksläger är ett årligt arrangemang någonstans i Sverige. Längden på lägret är vanligen en vecka oftast i juli månad.

På lägret samlas ungdomar, som är 14 år och uppåt, från olika platser i hela Sverige för att umgås, mysa, lägerbusa, bo i tält och tävla i lägertoppen. Lägertoppen är huvuddelen av rikslägret där länen tävlar i olika grenar och för att vinna en prestigefylld fana och äran. Grenar som brukar ingå i lägertoppen är exempelvis volleyboll, udda idrottsgren, stadsrally, talang och demo. Utöver lägertoppen brukar arrangörerna inkludera en aktivitetsdag där man har möjlighet att ta del av olika aktiviteter som närområdet där lägret hålls har att erbjuda.

Det viktigaste med lägret är för många inte lägertoppen utan det som oftast beskrivs som det bästa med lägret är att man får träffa många andra ungdomar i olika åldrar och ha fantastiskt roligt tillsammans. Under dagarna sker vanligtvis arrangerade programpunkter och på kvällarna har man möjlighet att umgås med alla deltagare och kompisar. Hänga i cafétältet, dansa, sjunga runt lägerelden, utföra lägerbus och bada är bara några exempel på saker som sker under kvällar och ledig tid. Man behöver inte tävla om man inte vill. Istället kan man bara njuta av den bästa veckan på året i en brassestol med sina kompisar och käka en toast eller chokladboll. Såklart är man ju på plats när ens län tävlar för att ropa hejaramsor och se till att de vinner. Efter en vecka fylld med roligheter kommer man hem med fantastiska minnen och vänner för livet!

Lägertoppen

Demonstrationsteknik

Demonstrationsteknik (demo) innebär att man utförligt ska visa något inför en jury. Det kan exempelvis vara hur man gör upp en eld, gör tvål eller packar en ryggsäck. Inom demonstrationstekniken är det viktigt att utgå från att den som lyssnar till en början inte vet någonting för att efteråt kunna göra genomförandet själv.

Udda idrottsgren

Udda idrottsgren (udda) är helt enkelt väldigt udda! Det är en sport som man vanligtvis aldrig skulle ha med i stora idrottsevenemang. Vilken sport det är olika varje år. Några exempel på sporter som förekommit tidigare är: kubb med gotländsk twist, mänskligt fotbollspel, bumperballs och “äppelgumman”.

Volleyboll

Volleybollen är en av rikslägrets stora höjdpunkter och är för många en mycket betydelsefull del av Lägertoppen. Utöver den officiella turneringen spelas det också under veckan väldigt mycket volleyboll enbart för att det är otroligt roligt.

Stadsrally

I ett stadsrally blir man indelad i så kallade mixlag. Man blandas med 4H:are från andra län för tillsammans bilda ett lag. Med sitt lag åker man in till närmsta stad där man får uppdrag som man tillsammans ska genomföra tillsammans. Dessa uppdrag kan exempelvis vara att bygga en mänsklig pyramid eller att ta en selfie med en främling. För varje genomfört uppdrag får man poäng. Man får även en karta över staden där nummer är utsatta. Dessa nummer är då utsatta på platser som man ska gå till och där väntar oftast något uppdrag av samarbetstyp. Stadsrallyt är under en hel dag och är ett perfekt tillfälle att lära känna nya kompisar.

Talang

Talangen är en teaterpjäs som länstruppen skriver som har en koppling till länets tema. Lägerledningen har de senaste åren gett länen ord och oftast någon rekvisita som förväntas finnas inbakad i pjäsen. Man väljer själv hur delaktig man vill vara i talangen. Vill man inte ha en roll med några repliker alls så är det helt okej men vill man ha en roll med repliker så går det alltid att lösa. Man får tillfälle till att träna på talangen under lägerveckan. När det väl är dags för länstruppen att visa upp sin talang har lägerledningen satt ihop en jury med uppgift att bedöma talangen, samtidigt är de andra länstrupperna publik. Det bjuds på många skratt och det är alltid väldigt roligt under kvällarna då talangerna visas upp.

Portalbygge

Portalbygge äger oftast rum efter första natten på lägret. Portalen är ingången till länstruppens tältområde och oftast har portalen en koppling till länets tema. Lägerledningen står för allt material som kan tänkas behövas för att kunna bygga den ultimata portalen. Sedan är det bara att låta kreativiteten flöda!