Hågelby 4H-gård – besöksprogram för skola förskola och särskola

På Hågelby 4H-gård bor hästar, får, getter, grisar, höns, kaniner och katter. På våren föds lamm och killingar, och kycklingar kan finnas både vår och höst. Vår engagerade personal tar under förmiddagarna emot grupper från förskola, skola och särskola. Även dagmammor och hemmaföräldrargrupper är välkomna såklart!

Det går naturligtvis bra att komma hit på egen hand och titta på djuren i hagarna. Vill ni komma in i hagar och stall och lära er mer rekommenderar vi ett bokat besök.

De flesta besök går att boka året runt, dock ej under skollov (då vi har daglägerverksamhet på gården).

Har ni frågor eller vill boka in ett besök kommer ni enklast i kontakt med oss via mail: hagelby@4h.se. Det går även att ringa och lämna ett meddelande på 070 737 91 93.

Varmt välkomna till oss på Hågelby 4H-gård!

Kretsloppsbesök, Ca 1,5 h. 60 kr/barn, minimikostnad 600 kr.

Passar barn mellan 4-9 år. Vi plockar ägg och tar med hönsbajs från hönshuset, äggen blir till muffins som vi bakar tillsammans. Hönsbajset och äggskalen hamnar i komposten och från komposten tar vi med jord till våra krukor som vi planterar havre i. Vi avslutar vårt kretslopp ute hos hönsen, som vi matar med havre och muffinssmulor. Krukorna får barnen ta med hem till förskolan/skolan.  Besöket kan kopplas till HKK i läroplanen kring kretslopp, märkningar och återvinning.

Guidad visning, kort ca 30 min, lång ca 60 min, 30 resp 50 kr/barn, minimikostnad 300 resp 500 kr.

Passar alla åldrar! På den korta visningen går vi en rundtur och berättar om alla djur, men klappar endast på får och getter. Under den långa visningen kikar vi även in i stallet och klappar på alla djur. Säg gärna till om ni önskar anpassa besöket så att det passar er undervisning i ex samhällskunskap eller biologi, så pratar vi tillsammans vidare om hur det kan se ut.

Klapphage, Ca 30 min, 20 kr/barn, minimikostnad 200 kr.

Passar främst barn mellan 2-5 år. Boka klapphagen ca 30 minuter (beror på antal barn). Där kan barnen klappa och borsta fåren och en personal finns på plats och svarar på frågor.

Rede-besök, ca 1 h, 50 kr/barn, minimikostnad 500 kr.

Passar främst barn 4-7 år. Vi jobbar med Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial och pratar om hur djur och människor visar känslor på liknande sätt. Vi funderar även på hur vi kan tolka djurens och människors uttryck. Med övningen får barnen också lära sig att djur påverkas av hur de själva beter sig mot djuren. REDE står för Respekt, Empati, Djur och Etik

 

Bondgårdsskola—terminsbesök

Ni kan boka in vår bondgårdsskola, då avdelningen/klassen kommer till gården flera gånger under terminen. Vi undersöker, luktar, känner och kommer djuren riktigt nära. Tillsammans med er lägger vi upp en anpassad planering för era besök, det kan ex ingå kretsloppsbesök, fårklippning (beroende på årstid), längre häst- och vagntur, ridning, fårpromenad, kaninhoppning, mockning osv. Vi rekommenderar ca 10 barn per grupp. Pedagog från er ansvarar för barnen och är med hela tiden under besöket.

5 ggr—1 h/gång, 450 kr/gång

10 ggr—1 h/gång, 400 kr/gång

15 ggr—1h/gång, 350 kr/gång

 

Har ni frågor eller vill boka in ett besök kommer ni enklast i kontakt med oss via mail: hagelby@4h.se. Frågor går även bra att ta via telefon på nummer 070 737 91 93.

Varmt välkomna till oss på Hågelby 4H-gård!