Helsingefår

I fårhagen går våra sju Helsingefår. De heter Qulla-Gulla, Semlan, Inez, Isa, Amy, Ankie och Alba.

Helsingefår är en svensk lantras som vi aktivt är med och bevarar genom genbanksarbete.

 

Qullagulla

Kindahöns

I hönsgården bakom stallet, eller ibland spatserande på gårdsplan, hittar du vår höns. Vi har flera hönor i olika färger och en tupp. Tuppen heter Gunnar, den bruna luddiga hönan heter Molly och den grå luddiga heter Kajsa-Fjärila.

Kindahönan är en svensk lantras som formades under fattiga förhållanden på torpen i Kindabygden i Östergötland. Det betydde att denna höna fick leta efter mat själv och klara sig utan kontinuerlig utfodring av torparen. När Sverige blev rikare och de små torpen försvann ville man ha höns som värpte mer eller gav mer kött, vilket krävde foder. Detta gjorde att kindahönan i stort sett försvann. På 1950-talet fick en man vid namn Hans Ottosson några livdjur från en flock i Västra Eneby socken. Det är dessa som utgör grunden för dagens genbank. Fjäderfärgen domineras av svart samt vildteckning med inslag av andra färger i hals och sadel. Vikter: höna 1,5 kg, tupp 2 kg, ägg 50g

Kinda svart slät

Afrikansk dvärgget

I fårhagen hittar du våra dvärggetter Snöflingan och Sandra.

Snöflingan är vit/brun och Sandra är helbrun. De är syskon och födda i februari 2019 på Hågelby 4H-gård.

En dvärgget är snäll och busig. De lever 10-12 år och geten väger 30-40 kg, bocken ca 40-50 kg. De lever på hö och växter, de älskar att gnaga barken från träd. Från början kommer dvärggeten från Kamerun, ett hett och torrt land i västra Afrika. Getter är duktiga på att hoppa och klättra. Getter har fyra magar. De är inte så kräsna när det gäller mat – de lever på gräs, hö och kvistar och vatten – något de klarar bra eftersom att de har så många magar och kan idissla. Att idissla är att tugga maten, svälja den och sen rapa upp maten och tugga den igen. Sen åker maten ner i nästa mage. På så sätt får getterna även ut mer näring ur maten.

Afrikansk dvärgget

Liten Rex

I hönsgården skuttar våra kaniner runt bland hönsen.

Vi har två kaniner av rasen liten rex, en japantecknad som heter Fanny och en ljusgrå som heter Flinga. De är båda födda i mars 2019.

Rexkaniner är en ras med uppåtstående öron, med len päls som är mycket tät och plyschaktig. Det är en pigg och livlig ras. Som vuxen kan Liten Rex väga ca 1,7 – 2 kg. Rasen härstammar från Frankrike.

Japanfärgad hona april 2019

Shetlandsponny

I hagarna nedanför torpet huserar våra två Shettisvalackar.

Amarillo, som är fux, är född 2008. Chivas är svart och född 2007.

Shetlandsponnyn är en liten ras som härstammar från Shetlandsöarna norr om Skottland. Mankhöjden är max 107 cm, vikt 150-200 kg. En Shetlandsponny kan uppnå en ålder av drygt 30 år. Shetlandsponnyerna användes först inom jordbruket, samt till körning, packning och transport. Nu är den en populär rid- och körponny.

I hagen har de betesreducerare på sig (under sommarhalvåret) för att minska risken att de får en sjukdom som heter fång. De får ändå i sig gott om gräs på dagarna.

Hästar

Gotlandskanin

Vi har två Gotlandskaniner på gården. De är födda i mars 2019. Den mörka heter Måne och den brunspräckliga heter Olivia.
Kaninerna är döpta av våra lägerbarn sommaren 2019.

Gotlandskaninen är en rest av den gamla svenska lantraskaninen. På 1970-talet uppmärksammades att det fanns några gårdar på Gotland som hade kvar kaniner av den gamla stammen. De gavs då namnet Gotlandskanin. En fullvuxen Gotlandskanin väger 3-4 kg. Öronen är upprättstående och pälsen kort. Färg och teckning varierar mycket. Till temperamentet är Gotlandskaninen livlig och nyfiken och visar ofta stort intresse för sin omgivning. Normalt får Gotlandskaninen 6-8 ungar per kull. Man normalt återhållsam med kraftfoder till Gotlandskaniner. Basfödan är hö, gräs och örter.

Kanin