HELGSKÖTARE SÖKES!

Vill du engagera dig i vår förening?

Söker du en meningsfull aktivitet på helgerna?

Vill du ha en rolig sysselsättning med din familj?

Nu söker vi fler helgskötare som kan hjälpa oss sköta vår gård lite då och då. Arbetet är oavlönat men väldigt givande! Efter ett intropass så får man ett tomt schema och kan boka in sig på så många gårdspass man själv vill. Man kan välja mellan förmiddagspass 9.00-13.00 eller eftermiddagspass 13.00-16.30. Mockning, utfodring och diverse gårdsarbete ingår i arbetsuppgifterna.

Du måste ha fyllt 18 år för att vara helgskötare, men om du inte är det så går det utmärkt att ha ett pass tillsammans med en vuxen. Djurvana är ett plus men inget måste – huvudsaken är att man är villig att lära sig och förstår att man tar på sig ett ansvar.

Vi utlovar en mycket mysig helgsyssla här hos oss! Varmt välkomna med er anmälan samt frågor till bjorklundshage@4h.se

En berättelse om att vara helgskötare

Jag och min familj (man och två barn) blev helgskötare för 5 år sedan. Barnen var då 8 månader och 2,5 år gamla. I början hade vi hjälp av mina föräldrar för att överhuvudtaget få något gjort med djuren. Nu har barnen hunnit bli rätt stora och de är gärna med och hjälper till med djuren men ibland lockar lekparken och kaféet mer. Då får en av oss vuxna gå med barnen medan den andra fortsätter med djuren.

Tidigare djurvana

Både jag och min man hade mycket djurvana sedan tidigare i och med att jag är husdjursagronom och han veterinär uppvuxen på en gård. Det är dock inget krav att man har djurvana utan det räcker med att man är intresserad av att lära sig och förstår att det är ett ansvar man tar på sig.

Introduktion och passbokning

Vi började helgsköteriet med att vara med under två introduktionspass. Under ett förmiddags- och ett eftermiddags­pass gick vi med en erfaren helgskötare för att lära oss alla rutiner och arbetsuppgifter. Därefter kunde vi börja boka in oss på egna pass. Bokningen gör man via en app och man väljer själv hur många pass man vill ha. Vi brukar dock sikta på att ta ungefär två pass per månad.

Förmiddags- och eftermiddagspass

Man har antingen förmiddags- eller eftermiddagspass. Har man förmiddagspass släpper man ut djuren, ger dem frukost och lunch samt mockar rent i boxar och burar. Har man eftermiddagspass tar man in djuren och ger dem kvällsmat. I alla pass ingår även att hålla rent och fint och se till så att djuren mår bra. Man får gärna passa på att gosa med djuren också. Under passen använder man en checklista där alla arbetsuppgifter som ska genomföras finns med. Eventuella frågor ställer man enkelt i vår helgskötarchat, eller om det är något mer akut kan man kontakta gårdens journummer.

Styrelsen

Eftersom jag ville engagera mig lite mer i gårdens verksamhet valde jag att gå med i styrelsen. Först som ledamot och sedan som sekreterare. Som styrelsemedlem är jag med och bestämmer vad som ska hända på gården, anordnar gårdsfester m.m.

Både min man och jag uppskattar verkligen vår helgsysselsättning. Vi har inga egna husdjur men som helgskötare får vi ändå sköta och umgås med djur. Vi ser det även som en förmån att kunna låta våra barn få växa upp tillsammans med alla dessa härliga djur!