KACKLET – Mata inte djuren på gården

Mata inte djuren

Sommar och 4H – kan det bli bättre?
Som besökare är du/ni välkomna upp och titta på gårdens djur under våra öppettider Kl. 9-16 alla veckans dagar!

Vi hoppas självklart ni besöker oss men önskar att ni inte matar gårdens djur!

Vi ser tyvärr dagligen att djuren ges mat, såhär i sommartider ofta gräs men även annat gott. Vi förstår att det är i all välmening men det kan i slutändan bli väldigt väldigt fel.

För att ge lite förklaringar till varför man inte ska mata djuren på gården:

  • Ett djur eller individ kan vara allergiskt eller känsligt mot ett eller flera olika sorters fodermedel. Detta vet du inte som besökare.
  • Djuren behöver vänjas in försiktigt till färskt gräs. Gårdens kaniner till exempel får inte gräs dagligen. Ges de därför stora mängder gräs ”i smyg” som personalen inte ser, kan det leda till att djuren får magstopp. Ett magstopp hos kanin kan i allvarliga fall leda till att kaninen dör.
  • Djuren blir lätt överviktiga. Gårdens hästar t.ex. har de flesta en sjukdom som kallas fång. Med en kontrollerad mängd foder, där de inte ska äta i princip något gräs eller annat utöver en strikt foderstat kan sjukdomen hållas i schack och djuren må bra. MEN ges hästarna mat utöver deras dagliga giva kan de få symtom av fång, vilket är väldigt smärtsamt för den drabbade individen.

Så, med denna långa förklaring vill vi säga att vår personal ger djuren den mat de behöver.

Ni är mer än välkomna att titta på djuren men SNÄLLA MATA DEM INTE!

KACKLET – Är Årsta 4H:s informationskanal. Rubriker i kategorin KACKLET innehåller mindre artiklar och informationsnotiser från oss på Årsta 4H Gård. 

KACKLET – Att hälsa på djuren på gården

Att hälsa på djuren på gården

Kul att ni är många som vill besöka oss! Vi hoppas självklart ni ska få en härlig stund här på gården.

Vi märker nu att det är många som vill gå in till våra djur. Läs gärna informationen nedan så slipper vi sätta upp tråkiga (och fula) förbudsskyltar.

Det finns flera anledningar till varför det inte är tillåtet att gå in till våra djur. En av de är möjligheten till reträtt för djuren. Detta styrs av vår Djurskyddslag där 4H går under samma författning som djurparker. I denna står att till de djur där besökare tillåts gå in ska djuren ha tillgång till ett reträtt-utrymme. Helt enkelt ett utrymme där djuren få möjlighet att komma undan om de inte vill bli klappade.

En annan anledningen är risken för skador både för människor och djur. Vi kan ha rädda, sjuka, skadade djur eller i perioder har vi exempelvis bock och bagge inne hos våra getter och får. Deras naturliga beteende är att skydda sin flock vilket kan ge konsekvenser om man går in till dessa djur.

Personlig upplevelse – 2023
Kaniner hos oss på Årsta 4H Gård blev under januari och februari 2023 utsatta för sådant våld att de avled till följd av sina skador. Detta är något som skakade om de som stod djuren nära och skapade upprörda känslor. För att skydda våra djur är det därför inte möjligt att gå in till kaninerna längre – som en åtgärd för att skydda våra djur.

Lösningen för er som vill komma djuren närmare – Boka en gårdsrunda!

Mer info / bokning: arsta@4h-se

KACKLET – Är Årsta 4H:s informationskanal. Rubriker i kategorin KACKLET innehåller mindre artiklar och informationsnotiser från oss på Årsta 4H Gård. 

Grisar hoppar in på nyheterna

Under morgonens lokalnyheter gästade vår Linderödsgrisar Fejkon och Bejkon tv rutan. Tillsammans med vår djurskötare Linnea får ni se vad de övat på i sommar:

 

Hoppande grisar på Årsta 4H