KACKLET – Mata inte djuren på gården

Mata inte djuren

Sommar och 4H – kan det bli bättre?
Som besökare är du/ni välkomna upp och titta på gårdens djur under våra öppettider Kl. 9-16 alla veckans dagar!

Vi hoppas självklart ni besöker oss men önskar att ni inte matar gårdens djur!

Vi ser tyvärr dagligen att djuren ges mat, såhär i sommartider ofta gräs men även annat gott. Vi förstår att det är i all välmening men det kan i slutändan bli väldigt väldigt fel.

För att ge lite förklaringar till varför man inte ska mata djuren på gården:

  • Ett djur eller individ kan vara allergiskt eller känsligt mot ett eller flera olika sorters fodermedel. Detta vet du inte som besökare.
  • Djuren behöver vänjas in försiktigt till färskt gräs. Gårdens kaniner till exempel får inte gräs dagligen. Ges de därför stora mängder gräs ”i smyg” som personalen inte ser, kan det leda till att djuren får magstopp. Ett magstopp hos kanin kan i allvarliga fall leda till att kaninen dör.
  • Djuren blir lätt överviktiga. Gårdens hästar t.ex. har de flesta en sjukdom som kallas fång. Med en kontrollerad mängd foder, där de inte ska äta i princip något gräs eller annat utöver en strikt foderstat kan sjukdomen hållas i schack och djuren må bra. MEN ges hästarna mat utöver deras dagliga giva kan de få symtom av fång, vilket är väldigt smärtsamt för den drabbade individen.

Så, med denna långa förklaring vill vi säga att vår personal ger djuren den mat de behöver.

Ni är mer än välkomna att titta på djuren men SNÄLLA MATA DEM INTE!

KACKLET – Är Årsta 4H:s informationskanal. Rubriker i kategorin KACKLET innehåller mindre artiklar och informationsnotiser från oss på Årsta 4H Gård. 

Skriven av Årsta 4H,

  Inlagd i kategori: KACKLET