Charmörerna i dammen

På Årsta 4H gård finns just nu 2st gäss av rasen Skånegås. Våra gäss bor sommartid vid dammen och hälsar dig högljutt när du kommer.

Skånegås

Skånegåsen är Sveriges största och tyngsta lantrasgås där hanen kan väga upp emot 11 kg. Dagens Skånegås härstammar från den stam man kallar “Harlösa-stammen”. Gäss är väldigt intelligenta djur som väl känner igen sin skötare och som inte ger sitt förtroende i första hand. Gäss kan bli relativt gamla, upp emot 30 år. De lever i livslånga förhållanden, där gåskarlen kan ha upp till tre honor.

Rikard

Rikard är vår gåskarl som är framkläckt i maj 2012 och som kom till gården i augusti samma år från Enköping. Rikard kom tillsammans med två gåsdamer som räven tyvärr rykt ifrån oss.

Rikard är en bestämd herre enligt de flesta. Med oss som jobbar på gården varje dag är han hur mysig som helst och vill gärna pussas. En av Rikards favoritlekar är att jaga besökare som förskräckt springer iväg när Rikard närmar sig. För nog är han respektingivande alltid när han sätter den sidan till.

Ulla

I slutat av mars -17 hämtade Madde och Sandra hem gårdens två nya gåsdamer, systrarna Ulla & Bella.

Efter en tids letande hittade vi en annons på två gåsdamer som fanns i Ullared. För Rikards skull åkte färden mot Småland en dag i mars och med hem kom Ulla & Bella.

Lyckan var stor hos både personal och Rikard och sedan dag 1. har dessa varit oskiljaktiga.

Bella har tyvärr lämnat oss hastigt sommaren -18. Obduktionen visade på att hon hade en akut njurinflammation. 

BLI FADDER PÅ RIKARD & ULLA

Vill du bli fadder på någon av våra gäss?
Swisha då valfri summa från 10:- och uppåt till:
123 08 553 38

Har du inte swish? Då går det bra att sätta in en summa på
vårt pg. 941428-5.
Glöm inte märka inbetalningen med “DJURETS NAMN – DITT NAMN”

DSC_0253

Gässlingar – våren 2019

Under våren 2019 lyckades vi kläcka fram 3st små Skåne-gäss. Tyvärr klarade sig endast en liten den första levnadsveckan men hon mår idag bra och går tillsammans med sina föräldrar, Ulla och Rikard i dammen.

Gissa vad hon heter? – Ullrika
Ullrika är en glad tjej som gärna kommer fram och hälsar. Vid frukost är hon oftast först fram och vill ha mat.